ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Singapore
  5. Heatherwick Studio
  6. 2015
  7. Learning Hub / Heatherwick Studio

Learning Hub / Heatherwick Studio

  • 12:00 - 10 March, 2015
Learning Hub / Heatherwick Studio
Learning Hub / Heatherwick Studio, © Hufton and Crow
© Hufton and Crow

© Hufton and Crow © Hufton and Crow © Hufton and Crow © Hufton and Crow +16

  • Environmental Performance

    Green Mark Platinum
  • Design Consultant

    Heatherwick Studio; Project Lead - Ole Smith
  • Lead Architect

    CPG Consultants; Project Lead - Vivien Leong
  • Main Contractor

    Newcon Builders
  • Sustainabilty Consultants

    CPG Consultants
  • Mechanical & Electrical Engineers

    Bescon Consulting Engineers
  • Civil & Structural Engineers

    TYLin International
  • More SpecsLess Specs
© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

From the architect. The Learning Hub at Nanyang Technological University (NTU Singapore), designed by Heatherwick Studio and executed by lead architect CPG Consultants, is a new educational landmark for Singapore. As part of NTU’s redevelopment plan for the campus, the Learning Hub is designed to be a new multi-use building for its 33,000 students.

Floor Plan
Floor Plan

Instead of the traditional format of an educational building with miles of corridors linking box-like lecture rooms,
the university asked for a unique design better suited to contemporary ways of learning. With the digital revolution allowing learning to take place almost anywhere, the most important function of this new university building was to be a place where students and professors from various disciplines could meet and interact with one other. The Learning Hub is envisioned to be a place where students might meet their future business partner or someone they would have an amazing idea with.

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

The outcome is a structure that interweaves both social and learning spaces to create a dynamic environment more conducive to casual and incidental interaction between students and professors. Twelve towers, each a stack of rounded tutorial rooms, taper inwards at their base around a generous public central atrium to provide fifty-six tutorial rooms without corners or obvious fronts or backs. The new-generation smart classrooms were conceived by NTU to support its new learning pedagogies that promote more interactive small group teaching and active learning. The flexible format of the rooms allows professors to configure them to better engage their students, and for students to more easily collaborate with each other.

The rooms in turn open onto the shared circulation space around the atrium, interspersed with open spaces and informal garden terraces, allowing students to be visually connected while also leaving space to linger, gather and pause. NTU Professor Kam Chan Hin, Senior Associate Provost (Undergraduate Education) says, “The new Learning Hub provides an exciting mix of learning, community and recreational spaces for NTU students, professors and researchers from various disciplines to gather and interact. By bringing people and their ideas together, NTU can spark future innovations and new knowledge that increasingly happen at the intersection of disciplines.”

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

Founder and Principal Thomas Heatherwick, Heatherwick Studio says, “Heatherwick Studio’s first major new building in Asia has offered us an extraordinary opportunity to rethink the traditional university building. In the information age the most important commodity on a campus is social space to meet and bump into and learn from each other. The Learning Hub is a collection of handmade concrete towers surrounding a central space that brings everyone together, interspersed with nooks, balconies and gardens for informal collaborative learning. We are honoured to have had the chance to work with this forward-thinking and ambitious academic institution to realise such an unusual project.”

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

Project lead Vivien Leong of CPG Consultants, the Lead Architect and Sustainability Consultants for the Learning Hub, says, “The most exciting aspect of this project is to see such an inspired design develop into a uniquely contextual and functional building through a highly collaborative process. Managing this project was no mean feat as we had… ...to ensure that our work complied with Singapore’s rigorous building regulations and that it achieved the highest standards of sustainability, while working hard to retain the integrity of the original design and vision of NTU . The opportunity to challenge convention by introducing several first-of-its-kind environmentally friendly features and innovative solutions that embody the spirit of modern day learning has been a truly rewarding experience for us.” The combination of local building codes and high environmental aspirations meant that a concrete construction was necessary. The primary design challenge was how to make this humble material feel beautiful.

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

As a result, the concrete stair and elevator cores have been embedded with 700 specially commissioned drawings, three-dimensionally cast into the concrete, referencing everything from science to art and literature. Overlapping images, specially commissioned from illustrator Sara Fanelli, are deliberately ambiguous thought triggers, designed
to leave space for the imagination. The sixty one angled concrete columns have a distinctive undulating texture developed specially for the project. The curved facade panels are cast with a unique horizontal pattern, made
with ten cost-efficient adjustable silicone moulds, to create a complex three-dimensional texture. The result of the building’s various raw treatments of concrete is that the whole project appears to have been handmade from wet clay.

With year-round temperatures in Singapore between 25°C and 31°C it was important to maintain the students’ comfort whilst achieving a sustainable energy usage.

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow

The building’s open and permeable atrium is naturally ventilated, maximising air circulation around the towers of tutorial rooms and allowing students to feel as cool as possible. Each room is cooled using silent convection, which does away with the need for energy-heavy air conditioning fans. The Learning Hub building was awarded Green Mark Platinum status by the Building and Construction Authority (BCA), Singapore, the highest possible environmental standard for a building of this type.

Floor Plan
Floor Plan

In a digital age when many students have multiple communication devices and ready access to knowledge, the Learning Hub reasserts the role of an educational building in the 21st century. No longer a place for traditional classroom teaching to passive students, NTU’s new icon provides space for collaborative learning in a technology-rich setting. Opened till late, it will be a place for students to gather, where knowledge is shared, collaboration between disciplines takes place and where future leaders are nurtured.

© Hufton and Crow
© Hufton and Crow
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Learning Hub / Heatherwick Studio" 10 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/607594/learning-hub-heatherwick-studio/>
Read comments

4 Comments

karan · March 17, 2015

why that shape of plan...just why when it could be any thing else ..

ali.mrb · March 25, 2015 11:51 AM

why not ?

Domit · March 14, 2015

Depressing. Why such heavy enclosed building in tropical garden city like Singapore??

alao · March 13, 2015

All surface treatment. Creating so much perimeter wall and yet so little daylight seems to be missing the point. One look at the sterile and dark working spaces confirms these misdirected efforts. And Google hired him to revolutionize the workplace?

Frank Form · March 12, 2015

this building is just amazing, British based studio to lead the way in design www.solidform.co.uk

···

Comments are closed

Read comments
© Hufton and Crow

新加坡南洋理工大学学习中心 / Heatherwick Studio