ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions
  3. Ennead Tapped to Design Shanghai Planetarium

Ennead Tapped to Design Shanghai Planetarium

Ennead Tapped to Design Shanghai Planetarium
Ennead Tapped to Design Shanghai Planetarium, © Thomas Wong / Ennead Architects
© Thomas Wong / Ennead Architects

Ennead Architects has won an international competition to design the Shanghai Planetarium. The “celestial” design hopes to elevate the Shanghai Science and Technology Museum’s (SSTM) “scientific and technological capacity” while redefine the district Lingang upon its completion in 2018. 

“Drawing inspiration form astronomical principles, our design strategy provides a platform for the experience of orbital motion, and utilizes that as a metaphorical reference and generator of form,” says Ennead Architects.

© Thomas Wong / Ennead Architects © Thomas Wong / Ennead Architects © Thomas Wong / Ennead Architects © Thomas Wong / Ennead Architects +15

Instruments Diagram . Image © Thomas Wong / Ennead Architects
Instruments Diagram . Image © Thomas Wong / Ennead Architects

“Three ‘celestial bodies’ comprise the architecture: the Oculus, the Inverted Dome, and the Sphere. Suspended above the main entry to the Museum, the Oculus demonstrates the passage of time by tracking a circle of sunlight on the ground across the entry plaza and reflecting pool. The Inverted Dome, which facilitates an authentic experience of both day and night sky, sits atop the central atrium around which all galleries are organized and through which all visitors pass.

© Thomas Wong / Ennead Architects
© Thomas Wong / Ennead Architects
© Thomas Wong / Ennead Architects
© Thomas Wong / Ennead Architects

“Finally the Sphere contains the domed screen of the Planetarium; a continuous skylight around the Sphere allows direct sunlight to enter and marks the passage of time in the Museum below, with a full circular ring of light realized at the non hour of the summer solstice.”

Floor Plan - Level 1. Image © Thomas Wong / Ennead Architects
Floor Plan - Level 1. Image © Thomas Wong / Ennead Architects
  • Competition

    Shanghai Planetarium
  • Award

    First Prize
  • Location

    Lin Gang Da Dao, Pudong Xinqu, Shanghai Shi, China
  • Area

    409028.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

Cite: Karissa Rosenfield. "Ennead Tapped to Design Shanghai Planetarium" 09 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/607311/ennead-tapped-to-design-shanghai-planetarium/>
Read comments

2 Comments

ramin · March 11, 2015

very nice.i love designing as it.

xxx · March 10, 2015

when can people get these shits out of China. This is nonsense toy not a building

···

Comments are closed

Read comments