Gymnase CREPS / Laurens & Loustau Architectes

©

Architects: Laurens & Loustau Architects
Location: Creps, Toulouse (31),
Project Team: Marc Laurens, Pierre Loustau
Client: Ministère de la Jeunesse et des Sports
Engineer: Ingerop Sud-Ouest
Project Area: 2,400 sqm
Project Year: 2004-2007
Photographs: Stéphane Chalmeau

The former indoor tennis court has been stripped then covered anew with a whole envelope, composed of a unique two coloured material: gold metallic cladding moulds the existing volumes whereas the same black material underlines  the new elements of the project. The cover lifts up owing to 4 discontinued lines letting in a diffuse and constant overhead natural lighting.

floor plan
© Stéphane Chalmeau

The new entrance slips under the South-West angle , progressively getting off the ground in order to gently welcome visitors; The envelope enfolds on the North facade and wide openings have been cut out in order to create a weight_lifting room largely opening on the park. The continuity of the envelope gives the building a visual unity emphasizing the harmonious correspondance between architecture and natural environment.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Gymnase CREPS / Laurens & Loustau Architectes" 16 May 2010. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=60006>