ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Israel
  5. Pitsou Kedem Architects
  6. 2014
  7. Past Turned Into Space / Pitsou Kedem Architects

Past Turned Into Space / Pitsou Kedem Architects

  • 01:00 - 7 January, 2015
Past Turned Into Space / Pitsou Kedem Architects
Past Turned Into Space / Pitsou Kedem Architects, © Amit Geron
© Amit Geron

© Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron © Amit Geron + 31

  • Architects

  • Location

    Tel Aviv, Israel
  • Architect in Charge

    Tamar Berger
  • Design Team

    Irene Goldberg, Tamar Berger, Pitsou Kedem
  • Photographs Styling

    Eti Buskila
  • Area

    220.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Amit Geron
© Amit Geron

From the architect. An historic, neo-classic building in the heart of Tel Aviv originally designed by the architect Yosef Berlin in 1925.  The building has been designated for preservation with severe build restrictions as part of the Tel Aviv preservation plan.  

© Amit Geron
© Amit Geron

The area, known as the “White City” is the site of Tel Aviv’s founding and was declared a World Heritage site by UNESCO in 2003.  The structure itself consists of a rustico ground floor that is the foundation for two additional floors with renaissance style arches.

© Amit Geron
© Amit Geron

The ground floor apartment we designed was previously the home of Israel’s first Prime Minister, David Ben Gurion which lends historic significance and magic to the building and the apartment.

© Amit Geron
© Amit Geron

In order to add volume to the space without harming the façade and the historical structure, we designed and constructed a basement floor.  

Execution of the work was extremely complex from an engineering point of view and included the suspension of the structure and the apartment’s ceilings from a system of temporary beams and pillars.

© Amit Geron
© Amit Geron

From the moment that the basement was added to the apartment, this provided a new and significant element to the apartment which we exploited to create a large (in relation to the floor area) open, working space between the floors.  

© Amit Geron
© Amit Geron

Thus we created both visual and physical contact between the two floors with a new, 6 meter, steel pillar enhancing the powerful vertical line.

Since the construction elements we created were totally new, we took care not to hide them but left them exposed in order to tell the “story” of the renovation.

© Amit Geron
© Amit Geron

In order to preserve and respect the tradition and the past, the materials chosen for the apartment’s renovation were all raw materials (exposed concrete in walls and ceilings, steel for the beams and pillars, iron for the facades of the closets and stainless steel net for hand rails).

© Amit Geron
© Amit Geron

The combination of modern design and the neo-classical structure from the 1930’s enabled the designer to create a world full of contrasts and tensions combined in one project; between elegant and industrial, between raw and ornamental, between simple and complex.  Together, they enrich the structure, both architecturally as well as the relationships between the space and those in it, and tell the tale of two periods in one space.

© Amit Geron
© Amit Geron

The open balcony, the adjacent courtyard paved in terrazzo just as are the apartment’s spaces, act as a silent and elegant peninsular between the apartment and the noisy, urban surroundings of the outside world.

© Amit Geron
© Amit Geron

All the furniture was carefully chosen to complement the common culture that connects between two periods in time.  A touch of red paint also symbolizes the combination between rawness and industrial styling and the classical elegance of the apartment’s original period.  The new space succeeds in exploiting the fragrances of the past, transforming the apartment that is experienced as a contemporary space  that that, at one and the same time, succeeds in honoring its tradition whilst renouncing itself, with a bare hint,  from the ornamental, neo-classical style. 

© Amit Geron
© Amit Geron
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Past Turned Into Space / Pitsou Kedem Architects" 07 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/584559/past-turned-into-space-pitsou-kedem-architects/>