ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Bennett and Trimble
  6. 2013
  7. Macquarie University Social Learning Space / Bennett and Trimble

Macquarie University Social Learning Space / Bennett and Trimble

  • 01:00 - 28 November, 2014
Macquarie University Social Learning Space / Bennett and Trimble
Macquarie University Social Learning Space / Bennett and Trimble, © Peter Bennetts
© Peter Bennetts

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 26

  • Architects

  • Location

    Macquarie University, Sydney NSW 2109, Australia
  • Architects in Charge

    Marcus Trimble, Matthew Bennett
  • Collaborator

    Cameron Burbidge
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

From the architect. Macquarie University has redeveloped their former library building as a series of social learning environments that can accommodate multiple ways of student working. Bennett and Trimble were one of three architects engaged by Macquarie University to produce a range of solutions to this project brief within three different spaces of the former library building. The project is designed for a three year lifespan following which the building will be redeveloped.

Axonometric
Axonometric

Contemporary learning environments differ from traditional libraries in many ways. A single desk type has been replaced with a wide range of furniture to support a diverse range of individual and group learning practices. These include benches, carrels, meeting tables, pods, rooms, pin-up spaces and informal relaxation areas.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Our project joined these various elements together to form a large continuous work surface to accommodate the diverse range of learning modes. We hope that the desk will not only support these individual and group activities but will also encourage broader student interaction and lead to a richer campus experience and environment.

Diagram 10
Diagram 10

The desk is then bent and folded to form a continuous loop within the former library. This loop has been embedded with electrical and data cabling to allow students direct access to power and the internet. The desk has also be fitted with different forms of audio visual equipment to complement each specific working environment.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Our strategy relies on the insertion of furniture and removable elements such as curtains and partitions rather than fixed walls, glazing and offset ceilings. This approach offers a budget conscious solution that can be easily removed and reconfigured in other campus spaces when the former library is redeveloped.

Diagram 9
Diagram 9
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Macquarie University Social Learning Space / Bennett and Trimble" 28 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/569018/macquarie-university-social-learning-space-bennett-and-trimble/>
Read comments
Read comments