ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Japan
  5. Makoto Yamaguchi Design
  6. 2014
  7. Bosco / Makoto Yamaguchi Design

Bosco / Makoto Yamaguchi Design

  • 01:00 - 11 November, 2014
Bosco / Makoto Yamaguchi Design
Bosco / Makoto Yamaguchi Design, © Koichi Torimura
© Koichi Torimura

© Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura +17

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

From the architect. In converting this nondescript, three-story steel building--a former noodle factory sitting among old warehouses in downtown Tokyo--we began by grounding our inspiration on the idea of the "forest" (or "bosco" in Italian). As a result, we made subtle and playful interventions of various scales and materiality, ranging from one of the building to that of the wood grain.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

First, to give character to the existing building, we made a simple intervention of wrapping it with mesh metal, through which ivy and other vine plants will climb to submerge the entire volume in utter green among the stark structures that surround the neighborhood. This green motif extends into the entrance hall. Visitors walk toward a stripped log that "floats" inside.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

We removed the existing ceiling and forewent the use of partition walls as much as possible to create the feeling of expansive continuity--like a forest--that affords visual access throughout the space, as well as to foster a vibrant work environment. This is evident in the meeting and reception rooms of the second floor, and especially the office space on the third floor. The floor slab was also punctured in the center to place a new, see-through staircase that introduces a more free circulation.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Moreover, to adjust the spatial scale to offer comfort that is appropriate for an office, we placed additional beams matching the existing ones, some of which support the glass partitions. The simple intervention allays the sense of imposition created by the wide spans of the former factory. On the second floor, we also made new window openings in proportions that strategically accommodate the specific activities that occur in each area of the office.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

We also used the analogy of stacked chopped firelogs--once again, in reference to a forest--in detailing the surfaces. We aligned the ends of the logs flush with the glass partition where the partition wall meets it, so that the incongruent surfaces can be read in continuity, as a collage. In contrast, on the large wall of the meeting room, the materials take on a new character, pushing and pulling, creating a play of volume and light.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

The hardness of the newly exposed steel structure interplays with the softness of the wood. Its scale, relative to the human body, also adjusts itself with the introduction of smaller materials that blend with it in aggregation.

Third Floor Plan
Third Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bosco / Makoto Yamaguchi Design" 11 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/565395/bosco-makoto-yamaguchi-design/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments