ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Student Hall
  4. United States
  5. Morphosis
  6. 2014
  7. Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis

Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis

  • 01:00 - 10 November, 2014
Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis
Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis, © Roland Halbe
© Roland Halbe

© Roland Halbe © Roland Halbe © doublespace photography © Roland Halbe +60

  • Landscape Architect

    Code Consultants Professional Engineers, P.C. & Morphosis
  • Fire Protection

    Syska Hennessy Group, Inc
  • Structural Engineer

    Thornton Tomasetti Group, Inc.
  • MEP Engineer

    Syska Hennessy Group, Inc.
  • Civil Engineer

    Code Consultants Professional Engineers, P.C.
  • Specifications

    Construction Specifications
  • Geotechnical Engineer

    John P. Stopen Engineering, LLP
  • Lighting

    Syska Hennessy Group, Inc
  • Acoustical Consultant

    Shen Milsom & Wilke, Inc.
  • Code Consultant

    Code Consultants Professional Engineers, P.C.
  • General Contractor

    Welliver
  • Audiovisual/IT Consultant

    Shen Milsom & Wilke, Inc.
  • Facade Consultant

    Thornton Tomasetti Group, Inc.
  • Construction Management

    Welliver
  • Sustainability

    Davis Langdon
  • Façade Construction

    Zahner
  • Client

    Cornell University
  • Site Area

    1.3 Acres
  • Cost Estimator

    Davis Langdon
  • More SpecsLess Specs
Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis, © Roland Halbe
© Roland Halbe

From the architect. Neighboring the historic Barton Hall and Hoy Field, Gates Hall re-energizes a previously underutilized campus corner, creating a new campus gateway and frontage. Surfaced in vibrant stainless steel panels, the building’s cantilevered entry canopy covers an outdoor plaza and student social space also defined by native landscaping and sculptural forms. The performative steel skin wraps the exterior façade in an angular weave, shading interior classrooms and creating a continuously dynamic and transformative surface. Advanced digital modeling tools used in designing the pattern, geometry, and details of the skin speak to the profound impact of computing on the arts and sciences.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Plan 01
Plan 01

Northwest Façade Diagram West Atrium Façade Panels West Elevation Plan 00 +60

The building program is organized to foster serendipitous social and academic exchanges, extending education beyond traditional classroom settings. Primary circulation is organized around a glazed atrium on the west side of the building where a full-height glass facade, skylights, and interior envelope of fritted glass reveal a nexus of activity on all floors. Ringed with informal study and collaborative spaces, the atrium provides literal and visible connections across disciplines. Encounters and impromptu charettes are facilitated by regular alcove spaces in the corridors, where the floor-to-ceiling glazing lining classrooms and offices becomes a transforming canvas for graphics, blackboard equations, and casual notes.

© doublespace photography
© doublespace photography
Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

Gates Hall’s integrated sustainability systems express Cornell’s commitment to environmental stewardship, using multiple strategies to create healthier environments, reduce energy consumption, and preserve natural resources. Designed for ample daylight penetration, Gates Hall employs openness and transparency to create work environments that are more healthful for students, both physically and mentally. The high-performance glass façade, perforated metal shading screens, and mechanical system using campus lake-source cooling contribute to Gates Hall achieving 30% lower energy usage than a typical academic building. To decrease the environmental impact of construction, local/regional, recycled and renewable building materials are used throughout the building

© doublespace photography
© doublespace photography
© doublespace photography
© doublespace photography
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bill & Melinda Gates Hall / Morphosis" 10 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/565115/bill-and-melinda-gates-hall-morphosis-architects/>
Read comments
Read comments