We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Allens Rivulet House / Room11

  • Architects: Room11
  • Location: Allens Rivulet TAS, Australia
  • Architects: Room11
  • Principal In Charge: Aaron Roberts
  • Collaborators: Nathan Crump, Thomas Bailey, James Wilson
  • Engineering: Aldanmark Consulting Engineers
  • Site Area: 30 Acres
  • Area: 346.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Ben Hosking

© Ben Hosking © Ben Hosking © Ben Hosking © Ben Hosking

From the architect. The house has a duality of character and experience defined by the way it responds to context and use. On approach its angular and severe form is a toughened abstract container, bracing itself against the robust Tasmanian landscape and weather conditions. Passing through the “hollowed out” portals, the warm and sheltering underbelly is exposed and acts as a protective envelope. These areas of in-between, outside but surrounded by the building’s form, are a result of a considered approach to outdoor living within typical Tasmanian weather condition, ie “4 seasons in one day”. They allow one to sit in the sunshine but avoid the cold winter wind, or alternatively sit outdoors and avoid the harsh high UV summer sun. The spaces shift from fully enclosed to semi enclosed, with roof and without, culminating in a roof deck for maximum exposure and view.

© Ben Hosking
© Ben Hosking

The client’s wish for the kitchen to be the heart of the home generated the internallayout. A defined grid relating to the various uses set the kitchen at its centre, becoming slightly deformed as rooms were angled towards particular views. Revolving around this heart the house eventually lifts to peer over the first level ring and towards Mt Wellington.

© Ben Hosking
© Ben Hosking

Voids allow the heart to be visible from various spaces within the house. The compact plan is extended via the positioning of voids and linked external areas. Internal and external spaces are blurred at one extreme, and highly contained in others.

© Ben Hosking
© Ben Hosking

Dark metallic cladding was employed for low maintenance and to allow the building to recede into the shadows of the hill-scape when viewed from afar. Entry points and areas for outdoor living were conceptually cleaved out of the metallic box and lined with “warm” timber.

© Ben Hosking
© Ben Hosking

The house employs a suspended concrete slab through the living area for thermal mass, absorbing the heat transferred through glass walls to the north. Natural ventilation operates via airflow through the connecting adjacent tree voids.

© Ben Hosking
© Ben Hosking
Cite:"Allens Rivulet House / Room11" 07 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/55219/allens-rivulet-house-room11/>