ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Gymnasium
  4. Iran
  5. Narges Nassiri-Toosi
  6. 2013
  7. Dashte Noor's Gym Building / Narges Nassiri-Toosi

Dashte Noor's Gym Building / Narges Nassiri-Toosi

  • 00:00 - 18 August, 2014
Dashte Noor's Gym Building / Narges Nassiri-Toosi
Dashte Noor's Gym Building / Narges Nassiri-Toosi, © Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

© Shahriyar Mazaheri © Shahriyar Mazaheri © Shahriyar Mazaheri © Shahriyar Mazaheri + 18

© Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

From the architect. This building is one of the public buildings of Dashte noor residential complex in north of Iran which provides body building facilities for the resident. The client’s main demands were two separate halls, being coordinated with the other parts of the complex while being a unique mass.  As a result the concept was designing a building with a dynamic mass which is an integral and a part of the surrounding landscape.

First Floor Plan
First Floor Plan

The main sky line of this site is made of a forest, green hills and a blue sky. So this building should be a part of this perspective. Therefore, the mass moves from the ground very softly and reaches the sky. Having a peak in the form somehow memorizes the liberation of the spirit, energy and also the connection between the earth and the sky.

© Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

The idea of designing a full length window facing the sky was to frame a reflection of it and also having an orientation towards light. Designing a skin which moves on the mass and selecting wood as the main material of the facade makes the building closer to the nature.

© Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

This building is located in a site with an area about 745sqm. The ground floor is about 235sqm which includes the lobby, a bodybuilding hall, bathrooms, changing room and also a bar. The first floor is about 170sqm and there’s another hall, bathrooms, changing room and also a bar and a place to sit and rest.

The main concept of the interior design was to create a space which reflects and gives the feeling of the whole mass and the exterior form while doing exercise inside the gym.

© Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

The construction of the building are the two walls which face east and west and are both huge trestle which move with the curve and pull the 9 meter cantilever in the entrance. The two arch walls in the entrance and under the cantilever help to associate the main idea of rising from the ground towards the sky. The roofs slop is divided into three different levels which make a slight and firm movement in the sky line.  

Section
Section

The landscape and the surface which the building stands on is designed as if it defines the building and the entrance. With choosing the same material for the lobby’s floor cover and the outside entrance there is no more line between in and out. Designing four wooden columns at the end of the building creates a space for siting and gathering together and it also lets the pedestrians feel the movement after the building finishes.  

© Shahriyar Mazaheri
© Shahriyar Mazaheri

Looking at exercising as an activity which you lose a lot of negative energy and you start to feel a lot of relaxation and good spirit helped me to design a mass with this attitude that works functionally right as a gym too.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dashte Noor's Gym Building / Narges Nassiri-Toosi" 18 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/537420/dashte-noor-s-gym-building-narges-nassiri-toosi/>
Read comments
Read comments
© Shahriyar Mazaheri

伊朗Dashte Noor健身馆/ Narges Nassiri-Toosi