Epinay Nursery School / BP Architectures

Architects: member of Collective PLAN 01
Location: Epinay-sous-Senart,
Project Manager: Solveig Doat
Structural Engineering: EVP INGENIERIE
Acoustic Engineering: ACOUSTIQUE VIVIE & ASSOCIES
Project Area: 1,500 sqm
Budget: $2,000,000 Euro
Project Year: 2006-2010
Photographs: Courtesy of BP Architectures

The nursery is located in the town of Épinay-sous-Sénart (near Paris) on the edge of a typical 1970s estate made up of 5-storey linear buildings and ‘small’ 12-storey tower blocks naturally characterized by tall, massive and rectangular features. These somewhat homogeneous buildings delimit the communal landscaped open spaces that appear overwhelmed by rendered concrete masonry. Recently refurbished, the estate projects a relatively calm image despite its rough social reality.

The land features a clump of tall pine-trees, an extensive grassy area that slopes gently down to the Yerres river and a view of the distant countryside beyond the opposite bank of the river. The project consists of 5 entities, all linked to childhood but each one distinct and requiring its own configuration and access.

site plan

Comparative study of both site and project generated a proposal that was in direct contrast to its immediate environment. The project actually developed into a group of small units at right angles to the main access road and alternating with strips of vegetation.

Each unit has a paneled roof whose slope differs according to the activities underneath. The height to ridge beam and therefore the resulting available internal space are linked to the room’s importance.

Outside, each project entity has its counterpart in its adjoining garden.

Unit One = infants department and shared facilities

The activity room extends into a sheltered patio designed to provide awareness of different textures and gently shaped with children
in mind. This garden includes the beginning of the existing pine grove. An outside covered area provides for activities when it is raining.

Unit Two = three departments: LEAP (meeting room for parents), RAM (child minder centre) and Family Care

Family Care is arranged around its main area, Reception and Activities, which also extends into an outside garden.

Unit Three = day nursery

This is located at the end of the facility and looks out towards the distant landscape beyond the opposite bank of the Yerres river. The nursery’s three sections have similar layouts: a south-facing activity room opening onto an outside play area and lit by colored light wells; nap rooms opening onto the play area and enjoying soft natural light; a baby changing room in the corner overlooking all the other areas; storage/cloakrooms directly accessible by parents from the walkways.

floor plan

A wide walkway at right angles to the three units provides access to the various activities and gardens. This corridor allows movement from areas open to the public to the most private parts reserved just for the children.

Wooden-framed units

The use of wood is highlighted internally by Fibraroc-type wood fiber chipboard panels to ensure excellent acoustic performance. They follow the roof slopes and thus contribute to the rooms’ chalet- style warm atmosphere.

The heights of the two lateral masonry walls that constitute the units’ gable ends vary according to the space immediately behind and give a crenelated silhouette. They provide external protection for the play areas and contribute to this feeling of inner tranquility that is at the very heart of the project.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Epinay Nursery School / BP Architectures" 25 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=53651>
  • Ben

    Beautiful

  • George

    I agree Ben. I’m not entirely convinced about the contrast between the shade of pink and the other colours, but overall yes, it’s lovely.

  • shusai

    我很喜欢

  • CRISTIAN

    BO NI TO BONITO.

  • http://smartwoodhouse.blogbus.com/logs/61132990.html QFWFQ

    很喜欢,色彩斑斓的托儿所
    查看中文翻译点我名字

  • Pingback: De guarderías - HP Creatividad

  • http://www.archdaily.com/53651/epinay-nursery-school-bp-architectures/ sahifa

    awesomeeeeeeeee

  • jens christensen

    might be some light deficiency in the outdoor areas? the structure is raised causing a small gap between the ground and building- prob not optimal in a playground setting. fan of inside!