Sattler Winery / Architects Collective

Architects: Architects Collective
Location: Tadten,
Project Team: Andreas Frauscher, Patrick Herold, Richard Klinger, Kurt Sattler
Client: Erich Sattler Winery
Contractor: Gartner Schienerbau GmbH
Site Area: 300 sqm
Constructed Area: 450 sqm
Project Year: 2008-2009
Photographs: Courtesy of

The Erich Sattler Winery is located in the village of Tadten, a typical village in the Austrian wine region of Burgenland along the border to Hungary. The property is 12 x 120 m with two existing buildings and a new construction in between. Towards the centre of the village is an existing L-shaped residential building with a courtyard and public access for pedestrians. At the other end of the property in the direction of the vineyards is an existing manufacturing and storage facility with service entrance. In the middle of the property is a new building that is limited by two fire walls and that is used on the ground floor as a barrel room, while the first floor houses a tasting room with kitchen, offices and guest rooms. The interior of the first floor has an east and a west terrace with two long glass facades that allow for flowing inside/outside spaces. The roof terrace above overlooks the village and offer a 360 ° view of the surrounding vineyards, the nearby lakes and the foothills of the Alps.

floor plans

The ground floor plan of the new building consists of a rectangle and the first floor of a parallelogram, which is oriented east and west. These two basic forms are connected by a series of spatial diagonals and merged into a flowing overall form, creating a number of diverse spaces, views and topographies which are relating to the sun, the patio, and the surrounding environment. The remaining areas of the parallelogram leave the east and west terraces which are used for events and wine presentations. The interior space can be used as a single large space or individual rooms through a large sliding wall and four large doors. In the middle of this space is a free standing pentagon-shaped construction with wooden panels that includes bath rooms and kitchen. The building itself construction consists of concrete and masonry, and wood construction for ceilings and walls. All terraces have wooden floors and the façade of the building is painted dark grey outside and white inside. The orientation of the glass facades, the integrated cantilevered canopies, the possibility to cross ventilation every room and the good insulation allow for a pleasant climate all year round.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sattler Winery / Architects Collective" 19 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=53125>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    Sure as heck doesnt look like a Wine district to me…looks completely residential. Well…the Google map tells a different story but I guess its only because its a completely different setup to here in South Africa. Usually farmsteads with their own vineyards but its completely the opposite to the way it is done here.

    Not sure what to think of this, still looks like a house to me.

  2. Thumb up Thumb down +1

    I find the curvilinear language of the roof slightly at odds with the angular planning and roofscape of the surrounding village. I would be interested to know why the architects chose this form over a pitched one.

Share your thoughts