PS House / Iwamoto Scott

© Craig Scott

Architects: IwamotoScott
Location: North Beach, , CA,
Principals in Charge: Lisa Iwamoto & Craig Scott
Collaborators: Dan Sullivan & Blake Altshuler
Diagrams: Ryan Gollenberg
Project Year: 2010
Photographs: Craig Scott

© Craig Scott

PS House offers a way of densifying the inner block of an already fairly dense San Francisco neighborhood (North Beach), while bringing an unexpected degree of spaciousness, natural light and connection with the outside to a small 1200sf urban house. It is a speculative project aimed at maximizing the potential of an existing dilapidated structure at the rear of the property, which was demolished but whose small footprint could not be expanded. The overall site’s void space is strategized in terms of natural light and ventilation, and includes three spaces: the courtyard separating the new house from the existing Edwardian building fronting on Powell Street; an exterior entrance passageway that connects this courtyard to the street; and an upper level south-facing deck. The design of the entry passageway seeks to heighten the experience of threshold between city and house. Opposite PS House’s main façade is a new wood screen that lines the courtyard. The screen’s slats are angled so as to maintain privacy between the new house and existing decks at the rear of the front building.

axo 01
axo 02
exploded axo

PS House’s given constraints – the tight footprint, height limit, and locations of existing windows on the sidewalls of neighboring buildings — ultimately shape its volumetric schema. From the basic massing, projecting frames shift and overlap to simultaneously define the entry, avoid a neighbor’s window and form the upper level deck. The interior spatial arrangement then seeks to take advantage of the building form thus generated. Lower level living spaces orient out to the courtyard, as does the second level bedroom. This room also connects spatially via a vertical slot pulling light in from the channel glass façade to the home office mezzanine above, which opens out to a roof deck on the south. From this deck there is a connectedness to adjacent mid-block walkways, courts, gardens and light wells.

© Craig Scott
© Craig Scott

PS House’s overlapping volumes are structured with an embedded three-story steel moment frame, while the rest of the structure is light wood framing. The façade’s channel-glass window wall is braced by horizontal tube steel members, and bounded by stainless steel fascias. Other materials of the envelope include aluminum sliding windows and doors, and Ipe wood decking and rainscreen siding. Interior materials include engineered Pecan wood flooring and Paralam stair treads. The HVAC system deploys in-floor radiant heating and on-demand hot water.

Cite: "PS House / Iwamoto Scott" 12 Mar 2010. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=52713>
  • shady sydes

    what a great infill project, i love seeing stuff like this

  • http://www.kienviet.net LAQ

    Great. Although i dont like materials so much.

  • http://twitter.com/nicholaspatten/status/10412444282 Nicholas Patten

    I'd Live Here: PS House. http://bit.ly/cZBJm6

  • http://twitter.com/wpstudios/status/10412448984 WPstudios

    RT @nicholaspatten I'd Live Here: PS House. http://bit.ly/cZBJm6

  • thompouce

    How to contribute illegal wood sales ?
    buy lot of these Ipé wood and of course don’t think about switching to local woods !!!

    • Astroid Monkey

      I certainly agree with the comment above.
      I think the architects are caught fetishising over the wood (No Pun intended)as well as spacial instances that they find amusing on their computer screens…
      although what may have looked promising in the “3D” program is very well lost in translation when constructed.

  • Cristian

    Beatiful, sober,
    3ard2`s and 2 crpo`s

  • gmlgrl

    What the heck is Astroid Monkey talking about? “fetishizing” over the wood? Its just siding, decking and flooring. I think he’s fetishizing over his own words.

  • frank

    The clarity of one box sitting on another is undermined by the change in surface treatment from metal to wood. And there’s some bad details, the way the top box dips a couple of inches into the bottom one, and especially with the b.u.r. treatment. Despite the insistence on wood were it would benefit otherwise, its a nice, clean project.

  • OV

    You can buy this 1 bedroom, 1.5 bath residence, if you like:
    http://www.redfin.com/CA/San-Francisco/2145-Powell-St-94133/home/22045910

  • Pingback: An Urban House With Inner Space by Iwamoto Scott | Home decorating trends