ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cultural Center
  4. China
  5. studio505
  6. 2013
  7. Phoenix Valley / studio505

Phoenix Valley / studio505

  • 01:00 - 4 July, 2014
Phoenix Valley / studio505
Phoenix Valley / studio505, © John Gollings
© John Gollings

© John Gollings © John Gollings © John Gollings © John Gollings +16

  • Constructor

    Shanghai Construction Group
  • Interior Contractor

    Gold Mantis
  • Cost

    450M RMB
  • More SpecsLess Specs
© John Gollings
© John Gollings

From the architect. Phoenix Valley, Wujin has invigorated and defined a new cultural heart for the blossoming new city in China’s Jiangsu Province.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project at Phoenix Valley is a government funded and operated Theatre, Film and Arts Centre. Run as a competition in late 2009, the brief proposed strict zoning for the site which directed all designers to divert an axial canal in a blunt right hand turn across the front of a basic rectangular building footprint, and left open the option of a square to the front or the side.

© John Gollings
© John Gollings

studio505 broke this zoning and instead proposed that the canal was drawn into the site, becoming the active element that has carved out the valley from a green roofed mountain mass. This gesture created a protected internal courtyard space, an internalised yet outdoor central gathering space secure from busy roads, allowing a public space, connection to the big screen and access to all the parts of the centre from within the valley.

© John Gollings
© John Gollings

Comprising a series of independently operated, but integrated programmes of 4 cinemas; a 1000 seat grand theatre capable of both traditional Chinese opera and radical digital immersive performances; a five storey flexible art gallery; a youth palace(learning centre) to educate 4000 students; an occupation experience hall, a sports and dance hall; a selection of retail, café and food facilities and a connected and permeable children’s playground, landscaped courtyard and large format LED screen.

© John Gollings
© John Gollings

This broad and complementary mix of programme has been carefully tailored, folded, inserted, and moulded into the form of the building through a process of occupation, of inhabitation, carving out and claiming of regions, colonising of niches, of caves and hollows excavated from within the simple, powerful geological form of the overall complex.

© John Gollings
© John Gollings

The project is comprehensive. Within its 65,000m2 studio505 have embedded technologies, thinking and design processes developed and tested in the much smaller Pixel building, in Melbourne. This comprises Green Roof technology, Built-In Photovoltaic (BIPV) and Solar Thermal arrays, Natural Ventilation, LED lighting and sophisticated water management systems including thermal heat exchangers with the canal waters flowing through and beneath the project. The project has achieved certification of the maximum 3 stars available under China Three Star rating which is the equivalent of Greenstar 5/6 star, our Leed Gold.

© John Gollings
© John Gollings

The entire roof of the project is ‘green’ planted to follow the patterns of the facade, with species that create an active and integrated seasonal flowering variety that flows down the green walls. This roof provides significant benefits to the project in terms of insulation, water collection + filtration and reduction of a heat island effect. The project has improved amenity, improved local value of real estates, and formed a highly regarded and awarded hub for the local community.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Phoenix Valley / studio505" 04 Jul 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/521682/phoenix-valley-studio505/>
Read comments

2 Comments

Erica Sarkisian · March 24, 2015

it is truly one of a kind
may it surpass

milaoshu · December 09, 2014

simply awful

···

Comments are closed

Read comments