We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Les Ti'Canailloux / Topos Architecture

  • Architects: Topos Architecture
  • Location: Nantes, France
  • Architects: Topos Architecture
  • Client: Association “Les Ti’Canailloux”
  • Area: 350.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Patrick Miara

© Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara © Patrick Miara

From the architect. The nursery is located in Nantes, on a woody parcel of 700 sqm, at the corner of two streets, in a residential area. The Architects opted for an original urban building, in harmony with the district. In this way, the nursery is based on a jewellery box: the high volumes seem to come unfolded from an initial central volume. It looks like a big house.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The nursery was designed in order to give, at the building’s back, a protected and quiet children’s garden with trees.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The main building material is the wood (European Larch). It is used for the frame, the vertical cladding and the roof. It entirely covers the building. The Larch was processed without chemicals, but with an innovative technology based on old times techniques: “Oléothermie”. The wood is impregnated with vegetables oils that have proprieties against fungus.

© Patrick Miara
© Patrick Miara

The two gables are covered by chiselled and colored Polycarbonate, according to a new process. With this technique, the “Polycarbonate” soaks up the light. It accentuates the modern looking of the building.

© Patrick Miara
© Patrick Miara
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Les Ti'Canailloux / Topos Architecture" 11 Mar 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/51965/les-ticanailloux-topos-architecture/>