ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. France
  5. Gayet-Roger Architects
  6. 2013
  7. Sardine_ Community Center / Gayet-Roger Architects

Sardine_ Community Center / Gayet-Roger Architects

  • 01:00 - 20 June, 2014
Sardine_ Community Center / Gayet-Roger Architects
Sardine_ Community Center  / Gayet-Roger Architects, © Julien Fernandez
© Julien Fernandez

© Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez © Julien Fernandez +14

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

From the architect. Clearly identifiable from the public space and the tram stop ( the tram line serves the area), the house of the Sardine district will be implanted in a highly developing area., between the new eco-friendly Artigon district and the existing suburban area.

Floor Plan
Floor Plan

The program is contained in a wood monolith, deformed to be adapted to street corners respecting the distances imposed by town planning regulations, and to fully benefit from all the views and the panorama. These spaces will be green areas and occupied by units integrating storage for bikes, rubbish bins, street lamps and technical lockers.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

The larch boarding curls up onto the roof to enhance the monolithic aspect of the building. The roofing is a flat surface of deformed wood punctuated by a light shaft.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

The very compact building is divided into 2 units: activity rooms on one side and technical and circulation zones on the other.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

The main distribution zone will also be used as a reception and work area. It opens onto a mineral courtyard where the annual well-known "sardinade" (sardine street party during which all residents can grill and eat sardines) will take place.

© Julien Fernandez
© Julien Fernandez

The perforated steel sheet remains apparent inside the rooms. Together with the apparent exposed timber work it will improve the acoustic comfort of the space.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Sardine_ Community Center / Gayet-Roger Architects" 20 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/517520/sardine_-community-center-gayet-roger-architects/>
Read comments
Read comments