ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. China
  5. John Lin
  6. 2014
  7. The Pinch Library And Community Center / Olivier Ottevaere + John Lin

The Pinch Library And Community Center / Olivier Ottevaere + John Lin

  • 01:00 - 25 April, 2014
The Pinch Library And Community Center / Olivier Ottevaere + John Lin
The Pinch Library And Community Center / Olivier Ottevaere + John Lin, Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin +37

  • Architects

  • Location

    Yunnan, China
  • Project Team

    Crystal Kwan (Project Manager), Ashley Hinchcliffe, Connie Cheng, Johnny Cullinan, Jacky Huang
  • Area

    80.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
  • Construction

    Kunming Dianmuju Shangmao Company
  • Funding

    Supported by the Knowledge Exchange Impact Award, HKU
  • Unit Cost

    1600 rmb/sqm
  • More SpecsLess Specs
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

From the architect. THE PINCH is a library and community center in Shuanghe Village, Yunnan Province, China. The project is part of a government led reconstruction effort after an earthquake in Sept 2012. The majority of village houses were destroyed, leaving the residents living in tents for up to one year. After the earthquake the government has sponsored new concrete and brick houses and a large central plaza. During the first site visit, the houses remained incomplete and the plaza was a large empty site.

The University of Hong Kong decided to sponsor the design and implementation of a new library building. Located in the new but empty public plaza, it would serve to activate the community and provide a physical memorial for the event. The site of the library is against a 4 meter high retaining wall. The design spans across this level difference and acts as a bridge between the rebuilt village and the new memorial plaza. Emphasizing its location in a remote mountain valley, the design responds visually to the space of the valley, offering stunning views across a dramatic double curved roof. The structure itself rises to a peak, a monument to the earthquake and rebuilding effort.

Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

As a Knowledge Exchange Project, the construction involves collaboration with a local timber manufacturing factory. The process resulted in the development of a surprisingly diverse form through simple means. A series of trusses is anchored between the upper road level and lower plaza level. The form of each truss changes to create both a gradual incline (to bring people down) and then a sharp upward pitch (to elevate the roof). The trusses were covered in an aluminium waterproofing layer and timber decking. On the interior, the trusses extend downward to support a floating bookshelf. Simple traditional school benches are used as chairs. The polycarbonate doors can open to create a completely open space extending out to the plaza

Axonometric
Axonometric

Rather than submitting to the abandonment of wood construction (as with the houses after the earthquake), the project reasserts the ability to build contemporary timber structures in remote areas of China.

Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin
Courtesy of Olivier Ottevaere + John Lin

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Pinch Library And Community Center / Olivier Ottevaere + John Lin" 25 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/499654/the-pinch-library-and-community-center-olivier-ottevaere-john-lin/>
Read comments

3 Comments

Ivan Huang · October 22, 2014

How awesome! Truly inspiring!

barbara ann spencer · April 29, 2014

how fantastic- and healing. a bridge, a playground, a place to read, - great trusses.
very inspiring

tianye zhou · April 26, 2014

Nice playground for children.

···

Comments are closed

Read comments