ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Narigua House / David Pedroza Castañeda

Narigua House / David Pedroza Castañeda
Narigua House  / David Pedroza Castañeda , © Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa

© Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa +64

  • Architects

  • Location

    El Jonuco, Nuevo Leon, Mexico
  • Architect in Charge

    David Pedroza Castañeda (P+0 Arquitectura)
  • Project Area

    750.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Manufacturers

    Cemex, Duelparquet, Sergio Durazo
  • Contractor

    Paralelo Estándares Globales en Construcción. Ing. Arturo Barbosa, Ing. Hyaell Briones, Arq. Beatriz Chavez.
  • Structure

    Ing. Emilio Gonzalez
  • Phase 1 Construction Manager

    Punto 3. Arq. Jesus González, Arq. Diego Gonzalez
  • Collaborators and Interior Design

    Arq. Adriana Guisa, Arq. Oswaldo Salazar.
  • More SpecsLess Specs
© Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa

From the architect. We find Narigua House in “El Jonuco” a beautiful place where we enjoy from 360o of spectacular views. This mountain-enclosed neighbourhood reminds us of numerous Mexican towns where tall mountains limit the valley where its inhabitants settle. Here, its residents live alongside with the typical vegetation and wildlife found in northern México.

Planta 0 Nivel
Planta 0 Nivel

Elevaciones Esquema Sección Planta Techo +64

The site is densely populated by local trees that pose a serious design challenge: A house that enjoys the view of the mountains while respecting the existing ecosystem. Because of the horizontal growth of the cedar trees that block the view, a “forest of columns” is not an option. The only possible solution is to lift the house and make it fly above the tree tops. A mild slope road reaches the ground floor, 10m above the road, where all the esencial spaces are located.

© Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa

To preserve the existing greenery the floor plan is divided into zones that get around a group of old cedar trees. Because each level responds to different conditions each plan, in itself simple, is different to the others.

Sección
Sección

The building is divided in three different volumes. The first one contains the garage and storage spaces. The entrance hall, master bedroom and the staircase to the lower level are located in the second volume while the third volume contains the kitchen, service and social areas. Outdoor life occurs on the west side of the house in a group of terraces that overlook the focal point of the residence: two spectacular mountains that almost touch.

© Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa

The lower level serves as a plinth for the ground floor and contains a number of “recyclable” chambers with furniture that allows them to transform into the guest bedrooms. This floor also contains two half-buried technical rooms that free the rooftop to enjoy an enormous belvedere surrounded completely by the landscape.

Contrary to its massive exterior image, inside the house the transparency of the glass makes the exterior views part of everyday life. Windows dialogue with thick walls, flat roofs and the timber beams we find in tradicional Mexican architecture.

Sección
Sección

The material palette gives the project a rustic, timeless appearance that serves as background for various objects. Antiques live alongside with contemporary furniture while the parallel world of paintings, masks and sculptures claim our attention. The house’s treasures allure our eyes to stay inside before escaping to the natural scenario on the other side of the glass.

Maqueta
Maqueta

The different elements of the program, placed in a juxtaposition of volumes define the complex image that emerges from a simple distribution.

© Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa

© Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa © Sofia Flores Chapa +64

The coloured walls and enormous floor to ceiling windows reflect the landscape and make the house disappear. When seen from a distance it is easy to mistake Narigua for a geological accident.

Sección
Sección

The roads and walls are paved with the stones of the land and the colours of its dirt, its form contrasts with the mountains and trees. Narigua house is a stone work humbly placed in an impressive landscape.

© Sofia Flores Chapa
© Sofia Flores Chapa
Cite: "Narigua House / David Pedroza Castañeda " [Casa Narigua / David Pedroza Castañeda ] 16 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <http://www.archdaily.com/496995/narigua-house-david-pedroza-castaneda/>