Social Housing in Granollers / Bailo Rull ADD+ Arquitectura

Architects: ADD+ Arquitectura – Manuel Bailo Esteve, Rosa Rull Bertran
Location: Granollers,
Collaborators: A.Brito, A. Estevez, N.Font, M.Hita, P.Jenni, A. Mañosa, J. Maroto, J.Palà, A. Rovira, M.Rull, L.Troost
Contractor: DENTELL S.L.
Client: GRANOLLERS PROMOCIONS S.A.
Structure: Martí Cabestany
Services: Victor Barnés
Project year: 2004
Photographs: José Hevia


The project has been planned throw a sensitive urban observation of the place.

situation diagram 01

At the city scale Granollers is a town which has been growing along the Congost river. For that geographical reason, the city has two different street typologies. On one hand there is one kind of street which goes parallel to the river. These few streets are longitudinal and structure main part of the city. But on the other hand, there is another kind of streets which goes transversal to the river and has a direct relation with the landscape.

At location’s scale, the project is situated on one of the new transversal streets of the city. Everything invites to propose a building looking the transversal views to the landscape.

The project proposes a simple distribution plan. A main space inside the housing will organize the spaces and will deform the façade creating different kinds of in-between inside-outside spaces.

The constructive solution for that kind of in-between space is a ventilated ceramic façade which allows resolving those different kinds of typologies inside-outside spaces.

Cite: "Social Housing in Granollers / Bailo Rull ADD+ Arquitectura" 11 Aug 2008. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=4966>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Interesting work. The variation of the façade works great. Always thanks for the many fotos you post on this blog for each project. They always give very comprehensive view of the projects exhibited.

Share your thoughts