University Students’ Housing and Services / C+S Associati

Architects: C+S Associati
Location: Florence,
Project Team: Carlo Cappai, Maria Alessandra Segantini
Structures & Plants: Flatengingeneering e Maire Engineering Spa
Client: Immobiliare Novoli Spa
Project Year: 2007
Photographs: Courtesy of C+S Associati

The students’ university housing in the former Fiat area at Novoli, Florence, was designed to adapt to the constraints of the brief – the perimeter of the lot, the alignment, the building height – and to use them as a spring¬board for original compositional and typological solutions that have produced a articulated, light-filled interior landscape inside severe walls. Despite the double-courtyard layout the building is far from inward-looking and imposes order on the wider context: the passageway that cuts crosswise through it is seen as a “city gate”, a way through the block and a focus for communal activities, as well as access to the students’ lodgings. The twin themes of “urban silence” and “constructed mass”, borrowed from historical city’s fabric but updated to reflect today’s different formal and plastic awareness, are evident on the solid though not impenetrable exterior facades.

location
section

The continuous reinforced base, grey wood shingles and glass-brick fascia are – of course – silent, evenly-coloured, unbroken surfaces but they are also loaded with positive vibes and nuancing ready to be transmitted to the interior. It is here that the building reveals the extent to which the elementary mass visible from the street is in fact a complex structure whose layout, planimetric variations and deviations of section generate a lean-looking though atmospheric interior of raw streaked by form work and in some places deeply gouged. Understanding the building’s functional layout – shops, entrance and refectory on the ground floor; study rooms and services on the upper levels facing the principal street and lodgings (for 250 students) in the other three blocks – explains the layout of the external facades, and indicates how the kinds of materials used are related to the amount of light that reaches the interior. The students’ bedrooms (two types) are the outcome of painstaking typological research – the carefully calculated interlocking of reduced surfaces looks like a modern-day shot at existenzminimum – and successfully reconcile external balcony access with dual exposure towards the street, behind the shingle screen, and the internal courtyards with their coloured walls and quiet gardens.

The halls of residence are typologically hybrid, with balcony access and dual exposure. The standard lodging comprises an entrance hall with a large window opening onto the access balcony, two bedrooms (18 sqm) and two bathrooms; a third bedroom (12 sqm), also with a bathroom, is situated towards the balcony and 80 cm higher to prevent passers-by from looking in. A second standard lodging has a communal area facing the balcony and at the same height, instead of the third bedroom.

Cite: "University Students’ Housing and Services / C+S Associati" 11 Feb 2010. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=49294>
  • arnold

    massive, huge, monotonous, oppressive building. it reminds me a factory building. not good.

  • Remus

    probably the ugliest work ever appeared on archdaily, and besides the designers were involved in a muddy plot set by italian architect Marco Casamonti in order to circumvent public competitions, a charge for which he has spent several weeks in jail (though he is still a professor at the school of architecture in Genova)

    • Agony Aunt

      Your comment just oozes bitterness and resent…

      “probably the ugliest work ever appeared on archdaily” – this comment has no justification or weight. Without starting a debate over subjectivity and bias, I’d like to disagree; it just isn’t.

      Sorry that something has obviously upset you, but your comment is embarrassing.

  • http://www.Lumiges.com Lumiges.com

    Come on, its not thaaaat bad. Maybe exterior feels kind of generic for institutional building, but I like the interior. In fact I can see interesting shapes there and try to imagine it full and alive. Lumiges.com

  • Simone

    I live close to this place and i think is a nice building. I just went inside few times to go in the canteen. I think is better to have opinions regarding the architecture instead criticize the problems that involved the architects. Sadly in Italy a lot of things are often not so clear….