Peñalolen Velodrome / Iglesis Prat Arquitectos

  • 18 Mar 2014
  • Infrastructure Selected Works
© Diego Elgueta

Architects: Iglesis Prat Arquitectos
Location: Parque Peñalolén – Avenida José Arrieta 7659, Peñalolén, Metropolitan Region,
Project Architect: Jorge Iglesis
Project Area: 9851.0 m2
Project Year: 2013
Photography: Diego Elgueta, Juan Francisco Vargas Malebrán

Collaborator: Claudio Misle Imbarak
Construction: ICAFAL
Structures: RG Ingenieros (Patricio Recabal)
Technical Inspection: COZ
Electrical: INGENEL
Lighting: Paulina Sir Fierro
Track: Peter Junec, Rafael Romae
Roof (Tensile Structure): Lonas Lorenzo
Landscape: Cristobal Elgueta M
Signage: Consuelo Iglesis Mac-Lean

© Juan Francisco Vargas Malebrán

From the architect. Belonging to the Park. The definition of a great suspended roof marks the powerful idea of the architectural design.

© Diego Elgueta

A single clear and round platform rises to the east, with the mountains making up the main landscape for the sports arena. A simple roof, constructively durable that is not visually supported on the perimeter walls keeps the volume permeable.

First Level Plan

The shape of the terrain allows us to design the stands in pre-existing slopes, with the roof appearing as a cloud over the landscape. The exterior cladding was designed with micro-perforated patterns that evoke movement and fluidity. They produce plays of light and shadows that give the building a recreational and playful character in addition to integrating it into the park where it is located. The design seeks efficiency and economies.

© Juan Francisco Vargas Malebrán

The structure is designed with steel frames that form a tensile structure, with articulated frames that make up the long spans. The perimeter walls are metal enclosures that facilitate the incorporation of natural light and ventilation as a design condition. Service and athlete areas are concentrated in a single exposed concrete building that is built into the ground levels.

© Juan Francisco Vargas Malebrán

Durability and maintenance were important factors in the choice of materials. We chose specifications addressing high resistance to wear and indoor climate.

Sections: AA – BB

 

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Peñalolen Velodrome / Iglesis Prat Arquitectos" 18 Mar 2014. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=487250>

Share your thoughts