We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House in Kujyukuri / Office of Kimihiko Okada

  • Architects: Office of Kimihiko Okada
  • Location: Kujyukuri, Chiba, Japan
  • Architect In Charge: Kimihiko Okada
  • Structural Engineer: Masaya Kamino (Force Dimension)
  • Area: 261.93 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano

From the architect. A residence for an individual who retired from work to spend rest of his life enjoying his hobby. The house was requested to be built simple and with low construction fee, therefore, I decided to minimize the operations and materials to achieve the maximum effect. It is built on the peaceful village of the gently-sloping ground with a few residences and wood. The wall of the house starts as a site boundary. It draws a continuous spiral and ends as the partition of a central single room, gradually changing its height.

floor plan
floor plan

The spaces with different functions such as a field, a parking lot and a work place, the living room, and the bedroom are placed in spiral continuously and yet gently divided by the wall. The different experience created by the distance of each rooms and the wall enclosed by many-fold, give depth to the space and produce the rank of privacy. Though it is a small residence of about 65 square meters of total floor area, it is aimed to create an image of endlessly continuing space and depth, and also, to give the sense of security and gentle changes in environment, by being enclosed by several folds.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Cite:"House in Kujyukuri / Office of Kimihiko Okada" 31 Jan 2010. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/47827/house-in-kujyukuri-office-of-kimihiko-okada/>