ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Refurbishment
  4. Italy
  5. Building
  6. 2013
  7. The Number 6 / Building

The Number 6 / Building

  • 01:00 - 31 January, 2014
The Number 6 / Building
© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano
  • Architects

  • Location

    Via Alfieri, 6, 10121 Torino, Italy
  • Design Team

    Building Engineering
  • Area

    9500.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Piero Ottaviano © Piero Ottaviano © Piero Ottaviano © Piero Ottaviano +53

  • Collaborators

    Luca Petrone, Salvatore Grillo, Marco Gribaudo, Daniele Uria, Paolo Palomba, Omar Brotto, Fabio Mellina Gottardo, Cristina Scarpetta, Laura Sarasino, Andrea Serapioni, Cristina Stranieri, Roberto Daloiso, Danilo Brotto, Mario Uria)
  • Construction company

    Building S.p.A
  • Art director

    Richi Ferrero
© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano

From the architect. The Number 6, the renovation of Palazzo Valperga Galleani, is one of the best representations of architectural salvage, respect for cultural heritage, technology, elegance and sense of beauty. The restoration and development, carried out by Building Engineering, intended to dramatically re-functionalize an important historical and architectonic property, that in spite of its disfiguration during the last century that led to the loss of its original residential aim.

© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano

The main idea behind the reconstruction was to bring back the property purpose with a particular intention to “open” the private space of courtyard to the city, decorating it with art objects, proper lighting, plants, and flowers. All reconstructions undertaken to build the 36 apartments which were designed in accordance of the pre-existing layout, are done with the intention to reconcile it with the cutting edge solutions for minimizing ecological impact.

© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano

From the start, the intention was to establish a work that would reconcile architectural solutions to an artistic and stenographic setting designed to give an added value to the space, making it enjoyable for visitors. Therefore, with the help of with Cultural Heritage Protection Bodies, were constructed an environment once lost but, not forgetting its strong evocative value.

© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano

During the restoration of the courtyard of the Alfieri street we chose to revitalize the original XVII century giardino (garden) transposing its design, with lights and plants, in two planes, horizontal and vertical. The historical giardino is now hanging down in aromantic gesture produced in the plain air of the courtyard.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The suspended contemporary sign, the tree, is a representation of the history of the palazzo, an emotive symbol that renews the astonishment in the everyday perception of the residents of the palazzo, and revitalizes the memory of the ones that once lived there.

© Piero Ottaviano
© Piero Ottaviano

A long horizontal line of balcony rails nicely decorated with numerous flower vases holding climbing plants is exposed along the walls of the building. Every vase is provided with an automatic watering device and by two lanterns mounted on semi-rigid brackets intended to illuminate the vases.

Section
Section

Consistent computer controlled illuminations of all elements unite the courtyard paving design, the tree and multiple vases into one unique expressive picture.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Number 6 / Building" 31 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/472320/the-number-6-building/>
© Piero Ottaviano

The Number 6 / Building