ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Ceres A+D
  6. 2012
  7. Avilés-Ramos Residence / Ceres A+D

Avilés-Ramos Residence / Ceres A+D

  • 01:00 - 28 January, 2014
Avilés-Ramos Residence / Ceres A+D
Avilés-Ramos Residence / Ceres A+D, © Luis Ceres Ruiz
© Luis Ceres Ruiz

© Luis Ceres Ruiz © Luis Ceres Ruiz © Luis Ceres Ruiz © Luis Ceres Ruiz +19

  • Architects

  • Location

    Albolote, Spain
  • Architect in Charge

    Luis Ceres Ruiz
  • Collaborators

    Isidoro García Ávila, Genoveva Avilés baca
  • Area

    352.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Luis Ceres Ruiz
© Luis Ceres Ruiz

First Floor Plan
First Floor Plan

The result is born from the clear ideas that the owners had formed for their home. This is a young no-kid couple who demanded open spaces, to develop their own living, but keeping each an own little place. They were looking for very bright interiors, although with some control of the sun in the hotter months, and directly communicated with the outside area, to extend the home for the long periods that the weather allows in this latitude.

© Luis Ceres Ruiz
© Luis Ceres Ruiz

The office translated the demands of the owners to the project, watching the construction systems and studying the factors that affect various aspects of the process, taking advantage of building orientation and scale of the piece of land, developing a set of clear clean volumes in response to different spaces the program established .

© Luis Ceres Ruiz
© Luis Ceres Ruiz

The owners like arrange meetings, parties and other events with friends and family, so the house is arranged on two levels, the main one, an almost unique space and very open to the outside, and the upper level, more exclusive and intimate, enhancing the value on the communication between them along the shared common volume. Both levels have a distinct compositional response in the elevations, the upper level as a broken but continuous body, leaning on the lower boxes that respond to the different uses of the main level. This lower level is composed by those containers each housing a different use, separated by axis of physical and visual communication between the two strips of ground.

These lines score references between inside and outside, the built and the natural. The fact that owners keep a constant presence during the work, caused somechanges in the project to get a final result even more in line with the ideas they’ve held from the beginning, as well as new ones that arise during building p!rocess.


Cite: "Avilés-Ramos Residence / Ceres A+D" 28 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/470448/vivienda-aviles-ramos-ceres-a-d/>
Read comments