Studio Koen van den Broek / Tijl Vanmeirhaeghe + Carl Bourgeois

© Filip Dujardin

Architects: Tijl Vanmeirhaeghe + Carl Bourgeois
Location: Deurnsebaan 9, , Belgium
Area: 676 sqm
Year: 2013
Photographs: Filip Dujardin

Constructors: Hurore bvba, Danny Lauryssens glas nv, Varda cvba, Johan Bruininkx, Van Dyck Gebroeders

Floor Plan

From the architect. The work of the Belgian painter Koen van den Broek is based upon polaroid pictures that document his travels throughout America. As a result, this project was conceived as a travel through different universes, an architectural road trip with various destinations.

© Filip Dujardin

From the center of the studio, a high and oblong atelier (0) accessible by car, 6 exorbitant wooden doors provide access to distinct ateliers.

© Filip Dujardin

(1) is a palm garden, as an escape from the painter’s atelier.

© Filip Dujardin

(2) is the painter’s atelier, conceived as a white cube of 10 by 10 meters with skylights to simulate museumlike conditions.

© Filip Dujardin

(3) is a white and comfortable drawing office.

© Filip Dujardin

(4) is a patio clad with mirrors, reflecting the twenty-five paperbark maple trees to a forest.

© Filip Dujardin

(5) is a black library, covered with birch bark wall panels to prevent art works from being exhibited.

© Filip Dujardin

(6) is the storage.

© Filip Dujardin

(7) is the artist’s residence and consists of a kitchen, bedroom and bathroom. It can be accessed from the street by the second entrance gate.

© Filip Dujardin

The entire project is materialized by timber beams with oversized sections. The wooden doors act as a standard measure calibrating the different universes.

Cite: "Studio Koen van den Broek / Tijl Vanmeirhaeghe + Carl Bourgeois" 15 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=466704>