Ribbons / Cliff Garten Studio

Courtesy of

Architects: Cliff Garten Studio
Location: , CA, USA
Area: 21,840 sqft
Year: 2013
Photographs: Courtesy of Cliff Garten Studio

Commissioned By: General Service Administration, Art in Architecture Program
Engineer: Patrell Engineering
Subcontractor: Quick crete
Budget: 460,000 for sculpture, not including landscape
Client: Don Douglass, Gerneral Services Administration, Art in Architecture Program Architect, Regional Fine Art Program General Services Administration, Public Building Services + Construction Division

Courtesy of Cliff Garten Studio

From the architect. Ribbons is a landscape sculpture for the Art and Architecture Program of the General Services Administration, at 50 United Nations Plaza, San Francisco, CA. The courtyard design transforms the classical symmetry of the 1932 Arthur Brown building, by inserting a sculptural matrix of paving, seating, fountains and planting into the building’s 20,000 sq. ft. courtyard.

Courtesy of Cliff Garten Studio

Garten re-envisioned the two classical fountains in Arthur Brown’s original 1932 plan (which were never built) as contemporary granite forms. These forms are part of a larger horizontal vocabulary of an elongated classical motif of concrete paving ribbons set into a larger pervious surface of decomposed granite. Elegant cast concrete benches rise from, twist and fall back into these paving ribbons giving a rhythmically punctuated circulation system throughout the courtyard.

Courtesy of Cliff Garten Studio

These sculptures made of recycled and cast concrete give the impression that the horizontal surface has been lifted to create a three dimensional interwoven form and create points of rest in the courtyards circulation system. The green character of the courtyard is based on simple sustainable technologies, with low water, shade tolerant planting beneath a grove of 32 white birch trees that create vertical dimension between the active ground plane and the buildings white brick walls. Ribbons cuts a sensitive line between the preservation of the historical architecture and the adaptive reuse of the Federal Building by the GSA and its aggressive Sustainability initiative for the project under GSA’s Design Excellence Program.

Floor Plan
* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ribbons / Cliff Garten Studio" 18 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 20 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=458656>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +2

    the building si beautiful, but the plants look rather… dare I say it looks so clinical/death. it gave off an atmosphere like a hospital/clinic.
    unless of course, that is the point.

Share your thoughts