Kindergarten Barbapapà / ccd studio

© Fabio Mantovani

Architects: ccd studio
Location: Comune de Vignola, MO,
Architects in Charge: Luca Ciaffoni, Michele Ciutti, Antonio Di Marcantonio
Project Team: Alessandro Di Remigio, Dario Di Francesco, Fabiana Petrella, Marta Gaudieri, Nicole Balassone
Artistic advice: Aldo Benedetti
Structural Engineering: Umberto Cianci, Marcello Di Domenicantonio
Site Area: 5,600 sqm
Project Area: 1,158 sqm
Project Year: 2008-2009
Photographs: Fabio Mantovani

The project of Kindergarten “Barbapapà” was designed to a notice competition for project financing, in 2006, proposed by Vignola’s municipality. The program consisted in the space for 60 children divided in four classroom. The area is located on the border of urban development, on the hill up the city, not so much far to the historical centre. The natural environment induced specific assessments to preserve this atypical part of the landscape in the Emilia Romagna’s region. The project aimed to be an architectural expression of mature consciousness about the sustainable themes. This value was found in the all possible relationships with surroundings. The architectural project start to this point and express this principal theme in all his part, to transmit the sustainable value to all his young guests.

© Fabio Mantovani
plan 01

Reduce the impact of the volume

A green vegetable plan was raised from the ground to accept below it, the protected spaces for the children, and to reduce the visual impact of the volume, entered in the hill, from the urban street below.

© Fabio Mantovani

Control the comfort inside

The green deck ensures to maintain a good thermal insulation, to preserve the environmental comfort with a terrain package placed on top of the roof’s wood structure.

Capture energies from the environment

The satisfying of daily needs is pursued through natural resources. The appropriate glass’s openings, used for all the length of the facade, are studied to permit at the filtered sun to enter properly during different times of day and to heat the space inside.

© Fabio Mantovani

Other resource heat was captured by two different devices: geothermal probes placed inside bulkhead trigger an heat exchange between the ground and thermal pump;

Photovoltaic panels are putted in a compartment on the metal roof in copper that cover the other spaces of the kindergarten;

Other resource is the rainwater that is collected in to special tank, reused for the irrigation and for the sewage water in the bathrooms.

Colors, materials, design of the spacial shape were studied and used in this building to express all sustainable system in a consistent contemporary architectural language.

Cite: "Kindergarten Barbapapà / ccd studio" 08 Jan 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=45766>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    why is there such a disconnect between the Mondrian style facade on one side and the horizontality and lines on the other side? when I first skimmed this I honestly thought that some pictures of some other project had gotten mixed in here by mistake.

Share your thoughts