We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Loft FOR / adn Architectures

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Box Construction Isometric
Box Construction Isometric

Let's get straight to the point: an imposed decorum, four walls and a few windows, functional needs to sleep, eat read and wash.

Two internal bodies that embrace the envelope without touching it, opaque, translucent, airy, abstract.

A place :

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

An unfinished surface of 96 square meters: walls made of terracotta blocks, raw concrete ceiling, windows on two of the four walls and two technical ducts.

A program :

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Design it for a couple who want a loft conversion type of interior design with efficient use of space.

An answer :

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Seek purity of form and functional simplicity.

Means :

Plans
Plans

Creation of a minimum of two new volumes and use of a very limited set of materials.

Organisation :

Two volumes are built and three pieces of furniture are installed to structure the volume.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The two metallic volumes on the ground floor welcome the two functions that require doors that close: the bathroom and the laundry room. The top floors of the volumes conceal a bedroom and an office.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The position of these volumes alongside technical ducts determines different volumes with different qualities.

The three pieces of furniture then structure and give function to the remaining space : a long kitchen cabinet in a narrow space between the entrance and the laundry room, a wall of storage near the entrance and a library in the more intimate space that leads to the balcony.

The materials are polyurethane screed for the floor; solid or perforated metal for the structuring elements, stratified MDF for the furniture, with a paint finish to exacerbate the texture of the various materials.  The ceiling is kept as is to remind of the pre-existing unified volume.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Loft FOR / adn Architectures" 12 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/456914/loft-for-adn-architectures/>