Villa Kogelhof / Paul de Ruiter Architects

© Jeroen Musch

Architects: Paul de Ruiter Architects
Location: Noord-Beveland,
Area: 715 sqm
Year: 2013
Photographs: Jeroen Musch

Contractor: J. van der Linde, Goes
Advisor Construction: Broersma bv
Advisor Building Physics: Smits van Burgst
Landscape Architect: Bosch Slabbers, Middelburg

© Jeroen Musch

From the architect. The 25 hectare estate is part of a larger program initiated by the government, which aims to connect regional ecological zones throughout the country. The current owner bought the site, once farmland, in 2006. It is a protected habitat for animals and plants and a major tourist draw in the area, open to the public. Permission to build a house on the land was given only on condition that it was returned to its pre-agricultural state. The planting of some 71,000 six-year-old trees hint at the future of the estate as ‘a villa in the woods’ and were planted already in 2006. A rectangular pond was digged, requiring the removal of 70,000 cubic metres of soil.

© Jeroen Musch

Contrast

The underground volume of the house consists the entrance, parking (for 6 cars and a tractor), storage, bathroom and a workspace which looks out over the pond. The living area is situated in the floating glass box above ground. It’s floor plan is completely open, except for some subtle glass room dividers. There are several separate volumes for the kitchen, bedrooms, bathroom and a multifunctional room. The patio has glass doors on both sides, so that it’s both accessible through the living room and the bathroom. The entire floor is covered with white epoxy and the furniture consists of designer classics from Le Corbusier and Eileen Grey. The façade is completely made out of glass and offers a spectacular view over the surrounding landscape.

© Jeroen Musch

Self-sufficient

One of the main principles of Villa Kogelhof was to translate luxury into the happiness of independence. The goal for the villa was to be self-sufficient; to generate its own energy, to heat its own water and to recycle the garbage. To make sure Villa Kogelhof is energy neutral, the façade offers an important contribution. This so called climate-façade is composed of an outer layer of clear insulated glass from floor to ceiling and an inner layer of sun-reflecting fabric that can be rolled up and unrolled. When the fabric is lowered, an air cavity is formed in which the air from the villa is extracted of a central ventilation system. The house is heated by a central heating system in combination with an air pump. Warm water will in the near future be generated by using a range stove, in which wood will be fired from the trees out of the private forest of the estate. Electricity is generated from the PV-cells on the roof and also from the planned windmill.

First Floor Plan
Cite: "Villa Kogelhof / Paul de Ruiter Architects" 06 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=455402>
  • Rupesh

    great…

  • Chaka chan nouvel

    Magnifique!

  • jyanzi

    the architecture of ” i think therefore i am.”

  • Bernardas Kemundris

    Neįtikėtinas namo skrydis horizonte…

  • architecy

    im in love

  • Ivan R

    Love this….cool, abstract with a dash of utopian!