Archery Hall & Boxing Club / FT Architects

  • 06 Nov 2013
  • Selected Works Sports Architecture
© Shigeo Ogawa

Architects: FT Architects
Location: Tokyo,
Architect: / Katsuya Fukushima, Hiroko Tominaga
Area: 198.75 sqm
Year: 2013
Photographs: Shigeo Ogawa

© Shigeo Ogawa

From the architect. Structure & space

The project consists of two buildings, an archery hall and a boxing club, standing a few hundred meters apart on the grounds of Kogakuin University in west Tokyo. The formal rituals of Kyudo (Japanese archery) and the aggressive nature of boxing may appear worlds apart. However, the two built facilities surprisingly share a number of commonalities.

© Shigeo Ogawa

The University’s brief was for low-cost structures made of locally sourced timber to provide accessible and inspiring spaces for the students. Coincidently, both facilities called for a column-free space of 7.2m by 10.8m, a size comparable to the sacred hall in a traditional Japanese temple. In order to achieve this span, without columns and using low-cost methods of timber construction, it was necessary to come up with an innovative timber solution. We began the project by investigating a number of structural forms that would be appropriate for each sport.

© Shigeo Ogawa

Underlying principles

Through collaborative exploration with timber experts, researchers, manufacturers and suppliers, we derived timber construction systems that are not commonly associated with structural or architectural usage. Small timber sections, normally reserved for furniture making, were chosen for the archery hall, and timber members that were deemed defected because of insect damage, for the boxing club.

Archery Hall Timber Detail

We have salvaged the purity of traditional Japanese timber composition, simply made up of horizontals and verticals, which has been somewhat disregarded ever since the advent of modernism in Japan. Delicate lattice frame composed of slender ties beams and posts for the archery hall, and a bolder, stepped frame, was employed for the boxing club. Timber, a historical material, has now been reanalysed and transformed into a new building material.

© Shigeo Ogawa

Contrast /complement

The two structures have been constructed employing a simple, low-tech method of bolt-and-nut assembly. However, due to the scale of the space and simplicity of construction, the execution had to be meticulous, in order to produce spaces that are out of the ordinary.

© Shigeo Ogawa

For each building, the main subject is the 7.2m x 10.8m space and the timber structure, merely its backdrop. The powerful presence of the timber structure emphasises the stark transparency of the void below. The whole is only achieved by the juxtaposition of these two contrasting and complementing qualities. Departing from the same starting point, the two buildings have arrived at a shared architectural theme via two different structural and spatial solutions. 

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Archery Hall & Boxing Club / FT Architects" 06 Nov 2013. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=444857>