Bent + Sliced Residence / Hufft Projects

© Mike Sinclair
© Mike Sinclair

Architects: Hufft Projects
Location: Springfield, MO,
General Contractor: Smart Design, LLC
Project Year: 2008
Project Area: 390 sqm
Photographs: Mike Sinclair

© Mike Sinclair © Mike Sinclair © Mike Sinclair © Mike Sinclair

Representing the second take on the originally proposed “Bent House”, the “Bent and Sliced House” incorporates the original concept of bending the home to accommodate the curving slope of the site. Furthermore, the idea of slicing and unfolding the home in a manner similar to Japanese Origami is introduced to create clerestories allowing opportunities for daylighting and natural ventilation.

floor plan
floor plan

The Bent and Sliced House also incorporates a number of sustainable features. These include geothermal heat pumps, a vegetated roof in combination with highly reflective and recycled roof membranes, local and recycled materials inside and out, low VOC paints, a cistern to supply all water required for irrigation, and ample daylighting which eliminates the need for artificial light during the day.

© Mike Sinclair
© Mike Sinclair
© Mike Sinclair
© Mike Sinclair

The house’s exterior and interior is also marked by the iconic and sensitive use of Western Red Cedar. It wraps the surfaces of walls, encases bathroom furnishings, and turns from the surface of a wall to form a ceiling. The material’s versatility is exhibited to the fullest. Different finishes allow for subtle but noticeable color variations giving the Bent and Sliced House its characteristic signature aesthetic.

Cite: "Bent + Sliced Residence / Hufft Projects" 18 Dec 2009. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=43857>
  • http://www.twitter.com/tgphipps Terry Glenn Phipps

    It strikes me that allegiance to a concept is less important than the architectural result that will be the consequence.

    This house actually has an interesting parti, but that is pretty-much sacrificed to the exuberant palette of materials. It is a bit hard to understand why there needed to be so many materials, so many intersecting grids, and so on. Past that, it is impossible to understand why all of that intersects where and how it does.

    Looking at the plan I thought that the largest space looked interesting. I wondered if it might be an art studio or children’s playroom. Nope, it’s the garage. It is very hard for me to like a project where the largest and most interesting space is dedicated to serving the automobile.

    Terry Glenn Phipps
    http://www.facebook.com/tgpart

  • lisa

    keep it up MO .

  • cad

    Nice interior layout, great exterior finishes, but needs work on landscaping.

  • Pingback: * Residential Architecture: Bent + Sliced Residence by Hufft Projects « Designalog