ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

New Town Hall in Pizarra / Colmenares Vilata Aquitectos

  • 01:00 - 18 September, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
New Town Hall in Pizarra / Colmenares Vilata Aquitectos
New Town Hall in Pizarra / Colmenares Vilata Aquitectos, © Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

© Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán +30

  • Architects

  • Location

    Ayuntamiento de Pizarra, Plaza de la Cultura, 1, 29560 Pizarra, Málaga, Spain
  • Project Architects

    Silvia Colmenares Vilata, Laura Colmenares Vilata, Julián Colmenares Juderías, M° Dolores Vilata Arellano
  • Client

    Ayuntamiento de Pizarra
  • Project Area

    2123.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photography

The site of the new town hall in Pizarra is strongly defined by its relationship with the square, which is a public meeting space. Due to its position, too close to the existing building of the Casa de la Cultura, it required two basic operations:

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

- Establishing an access platform for both buildings, which renders them as two contiguous volumes with a common base and their own environments.

- Producing a rear square with outdoor stands that addresses the steep slope and gives meaning to the interstitial space between the two volumes.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

From the square, access to the building is via a wide ramp with a gentle slope. Flanked by two large white concrete volumes is the entrance and on it, the balcony.

Beyond the access, the public will find a triple height area, which contains different customer service counters. This space is designed as a public street which can be traversed establishing a continuity with the square - auditorium on the back.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

The lobby is lit by large windows that collect light captured by the skylights on the Plenary Hall. This light is controlled by operable wooden slats that adopt the same geometry as the panels and shutters that surround the building.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

The exterior volume responds to an organization into three distinct bodies built from white concrete, where the texture embossed in one is enhanced by the shadows caused by sunlight. The volumetric fragmentation articulates the answers that the building gives to each of the urban situations that surround it.

Isometric view
Isometric view

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "New Town Hall in Pizarra / Colmenares Vilata Aquitectos" [Nueva Sede del Ayuntamiento de Pizarra / Colmenares Vilata Aquitectos] 18 Sep 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <http://www.archdaily.com/428569/new-town-hall-in-pizarra-colmenares-vilata-aquitectos/>