Library of Birmingham / Mecanoo

© Christian Richters

Architects: Mecanoo
Location: 309 Broad Street, , West Midlands, UK
Client: Birmingham City Council
Area: 35,000 sqm
Year: 2013
Photographs: Christian Richters

© Christian Richters

From the architect. Palazzos Centenary Square, the largest public square in the heart of Birmingham, currently lacks cohesion or a clear identity or atmosphere. ’s design transforms the square into one with three distinct realms: monumental, cultural and entertainment. These palazzos form an urban narrative of important periods in the history of the city; The Repertory Theatre (REP), a 1960s concrete building, the Library of Birmingham, designed in 2009 and Baskerville House, a listed sandstone building designed in 1936. The busiest pedestrian route in the city, what calls the red line, leads pedestrians into Centenary Square. The cantilever of the library is not only a large canopy that provides shelter at the common entrance of the Library of Birmingham and the REP, but additionally forms a grand city balcony with views of the events and happenings on the square.

Level 02 Plan
© Christian Richters

Rotundas

The Library of Birmingham is a transparent glass building. Its delicate filigree skin is inspired by the artisan tradition of this once industrial city. Elevators and escalators dynamically placed in the heart of the library forms connections between the eight circular spaces within the building. These rotundas play an important role not only in the routing through the library but also provide natural light and ventilation.

Section

The rooftop rotunda houses the Shakespeare Memorial Room, designed in 1882. This Victorian reading room is lined with wood from the first Birmingham Central Library. Its prominent position as a rooftop aerie makes this delicate room visible from the square. The REP with its unique and beautiful auditorium will be renovated. New workshops, staff accommodations and a shared theatre and foyer space will be created for both the REP and the library.

© Christian Richters

Sustainability

The Library of Birmingham is a BREEAM excellent rated building and incorporates grey water systems and ground source heat pumps. Although the Library is a transparent building, it maintains energy efficiency through the buffering capacity of the building mass and the atria. Sun shading and reflective materials within the facades block the harsh rays of the sun during the height of afternoon while allowing natural daylight into the interiors. The ground floor benefits from the mass of the soil which provides buffering and insulation. The circular patio cut out of the square creates a protected outdoor space and invites daylight deep into the building. The building will incorporate a mixed mode and natural ventilation strategy. The façade will respond to external conditions and openings will allow fresh air intake and outflow. The addition of soft landscaped roof spaces will further enhance the immediate surrounding conditions.

© Christian Richters

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Library of Birmingham / Mecanoo" 29 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=421970>
  • http://my-forex.yolasite.com Croco Dile

    In my opinion this facade does not make sense….

  • meama

    ? A LVMH-Vuitton shop for a japanese commercial street?

  • nyc

    The architects seem to have been inspired by the design of the National Library of Kosovo, which hardly deserves to be emulated.

  • apaw

    it looks like the building floating in the air.. or is it just my eyes?