We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Kew House / Nic Owen Architects

© Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter © Rhiannon Slatter

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

From the architect. The extension is an example of responsible rationalisation of a typical suburban house which offers a stimulating environment and demonstrates environmentally sustainable design. 

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

The project is located on a 740m2 site in Kew.The existing house whilst generously sized lacked a clear thought-out plan. The land fell 5.5m over its length and further aided to dysfunctional arrangement of spaces. The brief required a rearrangement of spaces to better cater for the young family, relating each space to the outside world.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

The design solution resulted in little change to the overall footprint, consisting of the removal of a late rear extension ‘meals room’ and replacing it with ‘the claw’. Aptly named by the owners the new family-room embraced the sloping land reaching up to the rear raised garden. The claw-roof was conceived to provide solar protection to the north while allowing the winter sun indoors. The claw is surrounded on 3 sides with full height glazing, extending the living environment into the rear landscaped yard.

© Rhiannon Slatter
© Rhiannon Slatter

The folding theme has been carried on through the joinery with kitchen folding bench-tops and plywood folding elements in the bathrooms. A splash of hue complements the simple colour pallet with coloured glass used throughout.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Kew House / Nic Owen Architects" 24 Aug 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/418134/kew-house-nic-owen-architects/>