Design Republic Design Commune / Neri&Hu Design and Research Office

  • 20 Aug 2013
  • Retail Selected Works
© Pedro Pegenaute

Architects: Neri&Hu Design and Research Office
Location: ,
Partners In Charge: Lyndon Neri & Rossana Hu
Associate In Charge: Cai Chun Yan
Design Team: Wang Yan, Fu Ying, Guo Peng, Peter Eland, Jonas Hultman, Markus Stoecklein, Christina Cho, Jeongyon Mimi Kim, Ella Ye Lu, Federico Saralvo, Zhao Lei, Xiao Lei, Darcy Tang
Area: 2,400 sqm
Year: 2012
Photographs: Pedro Pegenaute

Product Team: Brian Lo, Zhao Yun, Nicolas Fardet, Chen Xiaowen
Graphic Team: Christine Neri, Hao Zhou, Evelyn Chiu, Siwei Ren

© Pedro Pegenaute

From the architect. Design Republic Design Commune, located in the center of Shanghai, envisions itself as a design hub, a gathering space for designers and design patrons alike to admire, ponder, exchange, learn, and consume. It houses the new flagship store for Design Republic, a modern furniture retailer, alongside a mixture of design-focused retail concepts, including books, fashion, lighting, accessories and flowers. The Commune will also have a design gallery, an event space, a café, a restaurant by Michelin-Starred Chef Jason Atherton, and a one-bedroom Design Republic apartment.

© Pedro Pegenaute

Situated within the historic relic of the Police Headquarters built by the British in the 1910s, the project takes a surgical approach to renovation. First, gently removing the decaying wood and plaster, then carefully restoring the still vibrant red brick work, while grafting on skin, joints, and organs onto parts that needed reconstruction. And finally with the attachment of a brand new appendage which, like a prosthetic, enables the existing building to perform new functions, the nearly abandoned building begins its life again.

© Pedro Pegenaute

Replacing the rather dilapidated row-shops on the street front, Neri&Hu introduced a modern glassy insertion onto the brick façade. To accentuate the historic nature of the main building, the street level periphery is enveloped by transparent glazing to reveal the existing brick work and rough concrete structures. Breathing new life into a traditional colonial building plan, Neri&Hu strategically removed certain floor plates, walls, as well as ceiling panels, to allow a renewed experience of the existing building, one that is fitting for the new functions to which the building now needs to respond.

© Pedro Pegenaute

Various small and precise incisions have been made in the interior architecture to reveal the building’s history and integrity while creating experiential intersections for a coherent experience when moving through the building. Contrasting with the exterior which has mostly been left intact due to historic preservation guidelines, the interior has been completely transformed. The starkly modern white rooms are juxtaposed with untouched remnants of brick walls, and in some cases, exposed wood laths underneath crumbling plaster walls. The clear intentionality behind the detailing of connections between the old and the new creates a visually and spatially tectonic balance in relation to the building as a whole.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Design Republic Design Commune / Neri&Hu Design and Research Office" 20 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 24 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=417308>

Share your thoughts