The Ubud / TWS & Partners

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Architect: TWS & Partners
Location: Jakarta,
Principal in charge: Tonny W Suriadjaja
Project team: Arianto, Budi Setiawan, Grace Dian, Made Mudita
Client: Private
Lighting design:
Landscape design: Niken Larasati, Agung, in coordination with TWS & Partners
Main civil contractor: PRO BUILDER
Land area: 1,500 sqm
Design year: 2007
Construction year: 2008-2009
Photographs: Fernando Gomulya

© Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya © Fernando Gomulya

Context & Location

This project is a small scale of mix use building, located within the heart of Jakarta.

The main function is to house the famous BEBEK BENGIL restaurant from Ubud, Bali.

The original Bebek Bengil restaurant is very famous with it’s specialty of crispy fried duck menu and have a unique location, which sit on the exotic rice or padi field.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

That’s why this place is become one of the must – visit tourist destination place.

The location itself, is kind of transition between a heritage low rise residence and high rise commercial business district.

In respond to this particular context and owner brief, we come to the decision to make a five storey building to bridge the transition of urban skyline, although it’s allow building until eight storey by rule.

section
section

Given this condition, we generate few aspects that need to be responding within the design process, such as:

  • The sympathetic way to present the commercial aspect within the heritage area.
  • How to visualize Balinese identity (as an origin place of Bebek Bengil restaurant) and diffuse it into modern look of metropolitan city of Jakarta.
  • How to grasp the essence of place within the origin Bebek Bengil restaurant in Bali and translate it into the very limited triangular site.

Architectural Concept

The building was divided into two massing that arranged perpendicular between each other to define and divide an inner courtyard space from busyness of urban space surrounding.

The skin of the first massing was assembled in a customize curtain wall that mimic look of Balinese red brick arrangement.

© Fernando Gomulya
© Fernando Gomulya

Green tinted color was chosen, as curtain glass material in respond to the sky reflection to diffuse the façade with the sky, and minimize its impact to the neighborhood surrounding.

The first massing was arranged parallel to the main road, slightly curve and elevated on top of the array of rounded columns, which will act as a buffer and transition zone.

The second massing was set along the perimeter wall to generate the inner court yard into active outdoor space.

The courtyard will act as an urban oasis, and design with the Balinese tropical landscape style.

ground floor plan
ground floor plan

This is the place where people can recall the memory of origin Bebek Bengil in Bali, in the sense of outdoor dining area and all landscape features.

There are several type of dining room experience, such as private balconies in the second storey, which overlooking to the landscape, traditional open pavilion with wooden roof, and dining hall with a view to the courtyard.

The “orang tua” sculpture, located in the “center” of courtyard, will great the guest, after they enter the enclosed lobby, that act as a transition zone from the bustle atmosphere of the main road.

Cite: "The Ubud / TWS & Partners" 15 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 20 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=40754>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    bits and pieces lying everywhere
    materials and form makes it look like 2 different buildings.
    too much ideas put in but does not work together.
    dipping pizza in water and eating it.

  2. Thumb up Thumb down 0

    im very interested with facade glass details, but it also collect dust from the street, so its little bit difficult to maintenance it.

  3. Thumb up Thumb down 0

    The sculpture…light fixture..plants..and those traditional hut, all don’t really gel together. wondering weather there were too much client’s intervention? or the architect couldn’t stop at certain point? Without the story, it seems like a typical office building that will quickly disappear into the forest of Jakarta concrete fabrics. No identity.

  4. Thumb up Thumb down 0

    An open question: whether the sleekly-modern elements form a cohesive bond with the more indigenous features. Nonetheless, the brilliantly articulated front facade nearly makes the entire project – because of its overall form, use of texture, use of form-giving shadows, and use of color. Bravo.

Share your thoughts