We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Mountain Cabin / Marte.Marte Architekten

  • Architects: Marte.Marte Architekten
  • Location: Laterns, Vorarlberg, Austria
  • Area: 485.4 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Marc Lins

© Marc Lins © Marc Lins © Marc Lins © Marc Lins

  • Building Contractor: Amann Bau, 6710 Nenzing
  • Concrete works: Weikelstorfer, D-94166 Stubenberg
  • Structural Consultant: Frick Paul, 6830 Rankweil
  • Windows: Hartmann, 6710 Nenzing
  • Construction physics: Bernhard Weithas, 6923 Lauterach
  • Flat roof: Tectum, 6845 Hohenems
  • Furnishings/Interior fittings: Matt Gerold, 6830 Laterns
  • Heating/Sanitation: Gangl Manfred, 6800 Feldkirch
  • Electrical services: Matt Thomas, 6830 Laterns
  • Stairs: Türtscher Kaspar, 6835 Zwischenwasser-Buchebrunnen
© Marc Lins
© Marc Lins

From the architect. At the edge of a wooded ravine, beneath the imposing wooden house of the Catholic Community of Sisters, the small tower building rises from the steep hillside. Striking and modest in appearance, it stretches up out of a small hollow situated on a narrow path along the edge of the forest. The only change made to the hillside is the driveway and the terrain has been left in its original form.

© Marc Lins
© Marc Lins

Fitting into the landscape as if it were a barn, the building, which is a fine example of the homogeneous use of materials, in this case, carefully hewn rough concrete, stands out against the meadow green and winter white. Its ashy-gray colour only contrasts slightly with the heavy oak front doors and the anthracite-coloured handrails blend in with the branches of the surrounding forest. As if they were punched into the walls, the square windows of different sizes are spread out across the walls, and their full effect is only achieved at the corners.

© Marc Lins
© Marc Lins

The integration of the outer surfaces requested by the client is a kind of artifice. At the entry level, which is accessible via a flight a steps, the structure narrows down to two supporting corner columns, which not only provides guests with the unique opportunity to look through the building while at the same time enjoying a panorama view of the surrounding landscape, the whole time protected from the elements, but also lends the entrance a sense of significance. Inside the column, a spiral staircase connects the living area on the upper level with the two more private areas on the lower level, where the bedrooms and relaxation areas are interlocked like a puzzle. Semantically speaking, this gesture of the tower creates archetypes of fortified structures and abstract computer figures in your mind’s eye, making the tower seem familiar and strange at one and the same time.

© Marc Lins
© Marc Lins

Inside, the openings punched into the double-walled concrete shell are transformed into framed landscape paintings by wide, matte solid oak window frames that do not take up much wall space. These framed windows direct the guest’s attention to the prominent mountain chain, the gentle slopes and the dense forest grove. Besides the raw concrete surfaces and the untreated oak floors, doors and fixtures, the black metal surfaces complement the harmonious, austere combination of materials. The client and architects haven’t built a flimsy holiday house, but instead a place of retreat that will remain standing for generations, despite any forthcoming changes of climate and landscape.

Floor Plan
Floor Plan
Cite:"Mountain Cabin / Marte.Marte Architekten" 29 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/407047/mountain-cabin-marte-marte-architekten/>