We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

School extension in Antwerp / Areal Architecten

Courtesy of Areal Architecten
Courtesy of Areal Architecten

©  Thomas De Bruyne Courtesy of Areal Architecten ©  Thomas De Bruyne ©  Thomas De Bruyne

  • Engineering: ABT België nv
  • Technical Studies: Gebotec bvba
Courtesy of Areal Architecten
Courtesy of Areal Architecten

From the architect. Like the existing school (a modernist volume from the 50’s) embraces the main playground, the extension is positioned in a way that areas of security arise in its inner corners. The new volume integrates the pragmatic logic of the school campus, but not without creating some witty and special interventions adding functional value.  The school is designed as a robust rectangular volume, an orthogonal stacking of classes, with excavations  made ​​with extreme precision.  Facing  the street a covered outdoor area is inserted that accentuates the main entrance and through the middle of the building an atrium opens up visibility from the playground to the wide green west of the building. The latter is complimented with a central void that unifies each level and seeds abundant natural light. Through these interventions a public space is created inside the school building, with vistas and social control that a real school community assume.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"School extension in Antwerp / Areal Architecten" 30 Jul 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/406871/school-extension-in-antwerp-areal-architecten/>