Patio-House In Gracia / Carles Enrich

  • 26 Jul 2013
  • Featured Houses Selected Works
© Enric Fabre

Architects: Carles Enrich
Location: Gracia, Barcelona,
Constructor: CRK
Area: 145 sqm
Year: 2013
Photographs: Enric Fabre, Courtesy of

Courtesy of Carles Enrich

From the architect. The conversion of an old dry-cleaning shop between party walls in the Gracia district court into a home-studio for a young family is a fantastic opportunity to rethink the use of an unused place and optimize the conditions.

Courtesy of Carles Enrich

It is proposed a system to enable the inhabitants to live in an single space arranged around the patio, where the bathroom is the only enclosed piece. All activities take place in a single room with visual contact with the patio. To achieve this, all the partitions that enclosed small rooms with no natural light or ventiliation were removed and the openings were extended to the exterior.

© Enric Fabre

The original materials used in the party walls were recovered, as the brick ceiling joists and wooden beams. The pavement is solved with a continuous tinted concrete paving and the Flanders pinewood was introduced in a second phase of reform due to the growing of the family.

© Enric Fabre

The lower excavation enables the incoporation of a loft made of metalic beams and a 3 cm. wood board, which works as an independent living area inside another bigger area, without being never enclosed room. This small loft is meant to be more like a suspended furniture than a room. A furniture-closet, used by both sides, is the only separation between different spaces and converts the hallway into a dressing corridor.

Courtesy of Carles Enrich

An old storage room at the back of the plot is converted into a satellite studio that operates independently from the main space. This fragmentation of the programme makes the patio an intermediate space that can be used as an outdoor room most part of the year.

© Enric Fabre

A pergola made of metal beams and a cane network provides privacy and climate control. The progressive growth of plants and trees generate a natural environment within the dense urban area.

Floor Plan
Cite: "Patio-House In Gracia / Carles Enrich" 26 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 01 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=406470>

2 comments

Share your thoughts