We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Via Wines Tasting Room / Claro Arquitectos

Courtesy Claro Arquitectos
Courtesy Claro Arquitectos
  • Architects: Claro Arquitectos / Samuel Claro
  • Location: Panamericana Sur, Maule Region, Chile
  • Area: 180.0 m2
  • Year: 2009

Courtesy Claro Arquitectos Courtesy Claro Arquitectos Courtesy Claro Arquitectos Courtesy Claro Arquitectos

  • Collaborators: Guillermo Urrutia, Hugo Gálvez
  • Photography: Samuel Claro, Eugenio Hughes
  • Client: Via Wines
  • Site Area: 1 há
  • Structures: Rodolfo Arjona
  • Electrical: Sergio Alemparte
  • Hvac: Rodrigo Farias
  • Plumbing: Claudio Muñoz
  • Lighting: Claro arquitectos
  • Landscape: Brigitte Rehren
  • Construction: Proyekta
  • Technical Inspection: Juan Eduardo Mujica
Courtesy Claro Arquitectos
Courtesy Claro Arquitectos

From the architect. The commission from the winery was to design a Tasting Room with an infrastructure capable of revealing to visitors the geography and characteristics of the vineyards of Fundo San Rafael in Talca.

Courtesy Claro Arquitectos
Courtesy Claro Arquitectos

This new space had to discover the secrets of this land and its nature. It should be a space for contemplative retreat, chosen for wine tasting, detached from the other tasks and program of the winery.

Site Plan
Site Plan

The site is on the biggest of the three existing lagoons, in a field of more than 1500ha, next to a native forest, and overlooking the Descabezado volcano, the vineyards, and a lush landscape.

Courtesy Claro Arquitectos
Courtesy Claro Arquitectos

To preserve its nature intact and be in closer contact with the lagoon, we decided that the room, as well as the terraces, should float on it. We placed the services area on land as well as the access areas in the shape of a rotated cross, at the edge of contact with the water. The main structure of steel beams that make up the main room support the tasting room in a 15.5m cantilever, completely suspended over the water. The tasting room hangs through a tensile metal structure, with glass walls that perfectly integrate the visitor with the nature of the place. For linings and terraces, we used old sawn oak from demolition and natural oak ties.

Courtesy Claro Arquitectos
Courtesy Claro Arquitectos

The landscaping and restoration of the lagoon edge will slowly submerge the facilities on land, leaving the rooms and terraces to emerge freely over the water and landscape.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Via Wines Tasting Room / Claro Arquitectos" [Sala de Degustación Via Wines / Claro Arquitectos] 22 Jul 2013. ArchDaily. (Trans. Lorena Quintana) Accessed . <http://www.archdaily.com/403070/via-wines-tasting-room-claro-arquitectos/>