Social Housing in Sa Pobla / RIPOLLTIZON

  • 18 Jul 2013
  • Residential Selected Works
© José Hevia

Architects: RIPOLLTIZON
Location: Mallorca, Spain
Architect In Charge: Pep Ripoll – Juan Miguel Tizón
Area: 2498.7 sqm
Year: 2012
Photographs: José Hevia

Collaborators: Pablo García, Luis Sánchez,
Quantity Surveyor: Toni Arqué
Structural Engineer: Jorge Martín
Building Services: TIIS Ingenieria

© José Hevia

From the architect. The elements with which to develop the project are not far away. They are features that tell us about the climate, the context and the way we live. Simply walking around the place and looking at… the courtyards, the filters, the light, the plots configuration, the small scale of the buildings… the singularity of each of the houses and the amazing configurations that emerge when they are grouped… not really knowing where one house ends and the next one begins…

© José Hevia

The aim is to give significance to the nuances and tangible scale of the domesticity and the details. Search the surprise. We developed a catalogue of houses that were grouped three-dimensionally (aggregation) following rules that were precise and simple, but also open enough to solve a housing complex adapted to the diversity of situations that the programme and the context required. The proposal complies with the street alignment and puts in value the depth of the plot. The volume of the housing complex is stretched between the boundaries, playing with the party walls that limit the plot, obliterating some and putting others in value, and wraps an interior courtyard-plaza that organizes the circulations and public areas.

© José Hevia

The housing units are generated from base module of single or double height (module living-dining-kitchen) to which other smaller spaces are added (modules bedroom-bathroom / bedroom-storage). The different possibilities of aggregation result either in different spatial configurations for a similar group of modules or in different house sizes depending on the number of modules added. This spatial aggregation logic allows a flexible design process in which each house is considered simultaneously as a unit and in relation to the whole group. It allows to create a varied landscape, rich in shades and tailored to its physical context without losing the quality, rigor and standardization that the social housing development requires.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Social Housing in Sa Pobla / RIPOLLTIZON" 18 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 31 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=402339>
  • Croco Dile

    A good looking social housing building.