We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

CAN FRAMIS Museum / Jordi Badia

  • Architects: Jordi Badia
  • Location: Can Framis, 22@ District, Poble Nou, Barcelona, Spain
  • Architect:  Jordi Badia
  • Project Leader:  Jordi Framis
  • Executive Direction:  GPO-Meritxell Bosch
  • Structure:  BOMA, Josep Ramón Solé
  • Project Management:  LAYETANA
  • Installations:  PGI engineering
  • Measuring And Budget:  FCA Forteza Carbonell Associats
  • Contractor:  Construcciones San José
  • Client:  Fundació Vila Casas. Layetana
  • Construction:  2008
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Unknown photographer

© Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer © Unknown photographer

From the architect. Collaborators

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The new Fundación Vila Casas museum is located in the 22@ District, an area where Barcelona City Hall has promoted a full redevelopment of a former factory/heavy industry zone by substituting premises with light service industries. It is now primarily a high-rise, heavily built-up area housing service/hi-tech industries.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

With “Can Framis” we aim to play on contrasts, with a surrounding garden providing a tranquil breathing space away from the hubbub of speed and time. The mainly-paved garden will have many trees and winding paths which will embellish the cloak of ivy which already covers the environs and in the future will enshroud the building and trees.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The two buildings to be preserved have little architectural worth and are currently derelict. Their main interest lies in the contrast of their location, based on the former agricultural sketches prior to the implementation of the Cerdà plan at a level of 1.5m below the current road.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

The project consists in restoring the two current factory buildings and constructing a new one which will link them, coinciding with the site of another former warehouse which - as a whole - will form a courtyard, paved with stones recovered from the former factory, which will be the main entrance to the museum.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

Visitors will begin on the highest level and continuously move downwards through semi-lit areas, which will then light up to showpiece the exhibited pieces.

Wood appears copiously on window frames, staircases and between the buildings, as well as on the painting support screens, in reference to the material of the canvas frames.

© Unknown photographer
© Unknown photographer

Outside, the lime mortar which blends with the existing stonework merges with the exposed concrete of the new buildings. The façade then becomes a collage of textures, niches and coverings which reflect the different ups-and-downs of the building throughout time.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"CAN FRAMIS Museum / Jordi Badia" 09 Nov 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/40219/cam-framis-museum-jordi-badia/>