ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Ski Center
  4. Austria
  5. Driendl Galzigbahn
  6. Basis Terminal Galzigbahn / Driendl Galzigbahn

Basis Terminal Galzigbahn / Driendl Galzigbahn

  • 00:00 - 16 July, 2013
Basis Terminal Galzigbahn / Driendl Galzigbahn
Basis Terminal Galzigbahn / Driendl Galzigbahn, Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

Courtesy of Driendl Galzigbahn Courtesy of Driendl Galzigbahn Courtesy of Driendl Galzigbahn Courtesy of Driendl Galzigbahn +17

From the architect. St. Anton in Tyrol (Austria) – a village with long tradition in skiing tourism - has a new architectural landmark, starting with the Winter-Season 2006/2007. The village once again proves its openmindedness for new ways in architecture.

Glass, steel, concrete - favoured materials when Georg Driendl expresses his views of an architecture which strongly refuses the fashion of hollow and meaningless aesthetical over-forming. Sober feedstock, yet sensual in its combination. The form of the new basis station directly evolves out of the transport function it has to achieve. The desire for readability and transparency defines the material choice. Glass reveals technical inner life and previews the trip up to the mountain. Concrete grounds the construction, anchors it into the slope, creates a counterweight and is a carrier of a space truss (organized in triangulated bracing and as filigree as possible) which carries off the weight of the roof.

The visible construction of the space truss (with its riggings and the chosen profiles) directly evolves from the prevailing wind- and weather conditions, always standing in attention to defy wind, rain and snow-masses.

Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

Still, the new glass hood above the massive concrete pedestal looks beautiful as it enters the valley with an elegant drive and neither walks a daring architectural tightrope nor is it just a plain home for the technical devices. It’s one of those rare situations when architectural developments and technological innovation work hand in hand, where architecture is an equal partner of technology, even its catalyst.

The moved architecture paints, skilfully minimalist, the impressive new course of motions of the Galzigbahn. The gondola enters the building and a giant wheel leads it to a point which enables the guests to enter it on ground level. The cabin turns into the opposite direction: the passengers get lifted, together with the gondola, and float above the rural roof-landscape to the Galzig (the mountain), through glassed space. The passenger conquers space through the cable car, starting with the inner, followed by the outer, until spatial limits blur. driendl*architects packed the swung building into a pictogram of the Galzigbahn. Functional architecture as vivid and sensual as it gets.

Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

Specification

Building of a cable car station including side facilities Public spaces in the pay desk areas Storage, logistics, waste management facilities and garage in the cellar. Client: Arlberger Bergbahnen AG, Boznerplatz 6, 6020 Innsbruck

External Construction

The body consists of a massive concrete pedestal which floats into two walls (north and south) and is overarched by a glass construction. This weather protection coat is spanned, self-supporting, over the whole station and needs no contact points - due to a newly constructed supporting structure of round bars, a sort of space truss (organized in triangulated bracing) which carries off the weight of the roof into the steel concrete construction. To make the space truss appear as filigree as possible the strength of the bars has been optimized.

The mass of the concrete pedestal builds the counterweight to the traction cable, because of its increasing angle according to the slope.

Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

The entrance for the guests is situated on the northern wall, where a steel concrete triangle functions as a weather protection. This roof also provides space for advertising inserts. Due to the transparent coat as well as the shifted office rooms (which have been put into the building before) the cable cars as well as the entrance area (cash desk) is in the centre of attention. The glassed hood describes an elegant curve while floating over the massive concrete walls into the valley.

Spatial Concept

28 cabins / 24 persons each

Max Speed 6 m/s

Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

The gondola enters the building and a giant wheel leads it to a point which enables the guests to enter it on ground level, for the first time.

Courtesy of Driendl Galzigbahn
Courtesy of Driendl Galzigbahn

The first column of the suspension cable is integrated into the basis terminal and so guarantees an unhindered panorama view. A rhythmic light tracing supports the dynamical space experience: The passenger leaves the shadowed entrance area, enters the light flooded width of the hall and witnesses an imposing technical play of approaching and leaving gondolas

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Basis Terminal Galzigbahn / Driendl Galzigbahn" 16 Jul 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/400626/basis-terminal-galzigbahn-driendl-galzigbahn/>
Read comments

0 Comments

···

Comments are closed

Read comments