House Karlsson / Tham & Videgård Hansson

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

Architects: Tham & Videgård Hansson Arkitekter
Location: Tidö-Lindö, Västerås,
Architects in charge: Bolle Tham & Martin Videgård Hansson
Collaborators: John Billberg, Fredrik Olsson, Claes Sörstedt, Måns Tham
Client: Björn and Berit Karlsson
Civil Engineering: Konkret Rådgivande Ingenjörer, Olle Norrman
Constructed Area: 200 sqm
Budget: $250,000 Euro
Project year: 2002
Photographs: Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman © Åke E:son Lindman

This one family house is situated on the northern coast of the lake Mälaren in central Sweden.
It is set in a former recreational area where, in recent years, most of the small weekend houses has been either extended or replaced by catalogue housing.

A starting point has been the simple constructions of rural buildings and the architecture of Swedish barns and warehouses, some traces of which can still be seen within the type house sprawl of Tidö-Lindö. The clients, a couple in their sixties, wanted a house for themselves including space to accommodate visiting children and friends.

ground & second floor plan
ground & second floor plan

The brief is defined in two parts: a complete living floor at entrance level, and an upper floor that is only partly finished representing a future possible extension within the house. Aiming to meet a need for cheap construction the plan is strictly based on a cc1200 module. Due to this and to the use of standard building components the costs was kept extremely low, thirty to fifty percent less than average.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

In contrast to the deep red exterior, the interior space is very light. It is characterized by the three light shafts that rise through the attic to let the sunlight enter also from above. Two are situated at the short walls of the open living room, the third marks the position of the stair at the south gable.

Combining rooms in a suite with transverse passages the plan offers several alternative movements through the house. Windows are placed to further enhance the difference of the interior spaces by alternatively directing the views low towards the garden, far away towards the lake and the horizon, or high up at the trees and the sky above.

© Åke E:son Lindman
© Åke E:son Lindman

The prismatic exterior is clad with an over sized wooden panel made of heartwood of slowly grown pine and treated with red tar, a way of reinterpreting the technique of wooden roofs that has been in use for centuries in Scandinavia, mostly in the north and on the island of Gotland in the Baltic Sea.

Freely placed windows in two sizes are punched through the roof and the facades. Fixed brise-de-soleil shutters complement the varied interior light as well as the pattern of shadow and light of the outside. All exterior fittings and details are painted in the same colour as the facade.

Cite: "House Karlsson / Tham & Videgård Hansson" 04 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=39602>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    This looks a lot like his houses for prefab (most single family housing in Sweden in prefabricated) company Arkitekthus. Very similar in fact.

Share your thoughts