Monash University Science Technology Research and Innovation Precinct Stage 2 (Biomedical Sciences Buildings) / DesignInc

  • 05 Jul 2013
  • Educational Selected Works
© Dianna Snape

Architects: DesignInc
Location: , Victoria,
Project Team: Christon Batey-Smith (Project Director), Jane Devlin (Project Architect), Rohan Wilson (Director), John Macdonald (ESD Director), Amanda Warmuth, Natalie Yong, Philip Weatherlake (Architects)
Area: 17,000 sqm
Year: 2010
Photographs: Dianna Snape

Consultant Team: Hooker Cockram (Builder), Umow Lai (Services Consultant), Wilde & Woollard (Cost Consultant), JMP (Structural Consultant & Civil Consultant), Rimmington (Hydraulic Consultant), Aurecon (Facade Consultant), PLP (Building Surveyor), Marshall Day (Acoustic Consultant), Landarch (Landscape Consultant), Grogan Richards (Traffic Consultant)
Client: Monash University
Construction Value: $72M

© Dianna Snape

The Monash University Biomedical Sciences Buildings (STRIP 2) redefine the university campus plan, reorienting new buildings to face north creating a new campus edge as a model for future development. Circulation and building activity are celebrated as new entry points develop into future gateways into the campus.

© Dianna Snape

The Precinct aims to explore research in human well–being and regenerative medicine, promoting the well–being of its occupants and their research. It was designed to accommodate 540 research scientists from the School of Biomedical Sciences and the Australian Regenerative Medicine Institute in 17,200m2 of flexible PC2 laboratory, office and social space housed over two four storey buildings linked by a public core.

© Dianna Snape

Flexible laboratories and support spaces form the research core linked by generous circulation ways, meeting rooms, breakout and gathering spaces, all designed to encourage interaction between individual research groups.

© Dianna Snape

The two four storey research buildings, linked by a social core, are integrated by environmental strategies promoting research connection, passive and low energy design. Active mass cooling and displacement ventilation are combined for the first time in a research laboratory.

© Dianna Snape

The social core is naturally ventilated, circulating fresh air, people and light through the stair well, lifts and breakout meeting zones. A ‘Linear Hub’ is conceived as a pathway to learning following a walking route encouraging interaction amongst the research community at multiple levels.

Plan / © DesignInc

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Monash University Science Technology Research and Innovation Precinct Stage 2 (Biomedical Sciences Buildings) / DesignInc" 05 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 21 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=395214>