BTEK – Technology Interpretation Center / ACXT

  • 01 Nov 2009
  • Cultural Educational Selected Works
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

Architects: ACXT
Location: Derio, Bizkaia,
Project Architect: Gonzalo Carro
Collaborators: Carlos Miguel Guimaraes & Javier Pérez Uribarri
Project Development: Gonzalo Carro & ATHOS (Pedro Berroya, Aitziber Goikoetxea)
Structure: Javier Eskubi, Amaia Oyón, Ángel Gómez
Project Area: 2,600 sqm
Design year: 2006–2007
Construction year: 2007–2009
Photographer: Aitor Ortiz

© Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz © Aitor Ortiz

BTEK is an interpretation centre for new technologies, aimed at student visitors.

The Centre’s promoter, Parque Tecnológico, S.A., (Technology Park) set out the following as the most important guidelines:

plan -01
plan -01
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz
  • Create a very flexible and varied exhibition space, able to accommodate all types of exhibitions.
  • Installations should be highly energy efficient (geothermal systems for climate control) and that use renewable energy sources (a building-integrated photovoltaic system connected to a 60kw network).
  • The geometry of the covering where the solar panels are integrated should be triangular—similar to the shape of Technology Park’s logo.
© Aitor Ortiz
© Aitor Ortiz

The site’s location, on one of the highest points of the Vizcaya Technology Park and close to the Bilbao airport’s flight path for takeoffs and landings, helps with the aim of making the building a landmark in its landscape.

Cite: "BTEK – Technology Interpretation Center / ACXT" 01 Nov 2009. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=39177>

46 comments

  1. Thumb up Thumb down -3

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Fantastic…really cool to see a reality (rather than renderings) well done…it looks somehow done with ease (which is a compliment)

  3. Thumb up Thumb down 0

    Amazing, I love the way the interior space feels like you’re in an underground abstracted cavern, weighted and heavy

  4. Thumb up Thumb down 0

    I am glad to see a new language getting new interpretations. Very representative of space anf time. Unbelievable texture, composition and perspective

  5. Thumb up Thumb down 0

    Excellent… It makes me think to François Roche, because it tries to make part of the landscape, but with a completely different concept. Great job!

  6. Thumb up Thumb down +1

    What is so environmentally ‘green’ about cut grass except the color?
    PV is good but there is no mention of daylighting design to reduce artificial lighting loads.
    Nor was there mention of a passive solar approach or of superinsulation.
    This article is mostly eye candy with little understanding of ‘green’.

    Also… is this architecture or is it sculpture?
    To me this is a nice spatial sculpture but not quite architecture.

    • Thumb up Thumb down 0

      The green is the real green of the nature of our country and is as real as the buildinding and its spaces.

  7. Thumb up Thumb down 0

    i couldn’t read the project!
    in real life, the building is looking fantastic, it’s ok but the presentation failed. well, i think this is the point of the point when you put your project in a website like archdaily.
    where is the section lines on the site plan? i can easily understand the the space but i can’t notice the location of the spaces clearly. i don’t know maybe this is a presentation decision that was taken.
    however in my opinion, it looks like a student project because of the choosen tecnique of presentation.
    And also, the dark coloured material of the covering is standing massively on the paysage, but the green coloured roof covering material is not a good choice. it’s annoying the eye because of the little colour difference with the nature. I think it’s colour should have chosen a contrast one. the sense of the space at the inside of the building must be unique. glossy white, hmm. i’m not sure about that. :)

    • Thumb up Thumb down 0

      yes,i agree with your opinions ,a great building not only basing on its
      shape,but more importantly,is the environment。

  8. Thumb up Thumb down 0

    Lets be realistic here. It’s a very impractical building. It doesn’t look like it fits many and it doesn’t look student- orient. sure it has an appealing look to it, but just because it has a solar panel definitely doesn’t make it the educational poster building of the year. We want our building to fit the standards and this one only *appears to.

Share your thoughts