We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Peanuts / UID Architects

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda
  • Architects: UID Architects
  • Location: Hiroshima,Japan
  • Architect in Charge: Keisuke Maeda
  • Area: 11874.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Hiroshi Ueda, Courtesy of Uid Architects

© Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda Courtesy of Uid Architects

  • Structural Engineers : Yasutaka Konishi, Takeshi Kaneko
  • General Contractor: Home Co. Ltd
© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

From the architect. One circle is the completed form because it has strongcentripetal characteristics. However, overlapping two circles changes the form that has various vectors and is not centripetal. It is that it becomes the space that does not prescribe the domain as various places to stay, and it is connected to the environment gently. I expect that babies bring up sensitivity in this architecture because "Peanut" is not completed form by the same token and is a plant bearing fruit in soil.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Because I think that contact with nature becomes "the place" of upbringing, so contact with nature becomes a pleasure.

Specifically, the babies’ space has the incline such as the gentle topography, they enjoy feeling “sunshine filtering through foliage,” “side fluctuation,” “creature in nature,” “fragrant in season,” and “the rainy sound” etc. in the environment such as the forest among the trees.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

And semi-outdoor space having some slants and excursion characteristics surround a baby room has variety: a place of the exploration for children and "a gallery of the forest" can relax for pregnant women and mother.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

I value confidence to join each other together from the relations of the eye level.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Specifically, I adopted one-room style while I zoned administrative parts (formula room, balneum bathroom and office room) and babies’ room and gallery definitely. The glance of a childcare person and the baby becomes near, and security occurs by making desk height in the administration the same as the height of the floor of the babies’ room. In addition, judging from the glance of "learning from see" between babies, it becomes the natural relations. I intend to raise functionality by being able to look around the whole room on administrative side. I create rich environment by joining together for equivalent relations with babies and childminders / building and nature / person and natural environment.

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Peanuts / UID Architects" 16 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/387642/peanuts-uid-architects/>