Emporia / Wingårdhs

  • 13 Jun 2013
  • Featured Retail Selected Works
© Tord-Rikard Söderström

Architects: Wingårdhs
Location: Hyllie Boulevard 19, Malmö,
Architect In Charge: Gert Wingårdh, Johan Eklind, Joakim Lyth
Graphic Design: Jennie Stolpe
Interior Architect: Helena Toresson
Area: 27000.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Tord-Rikard Söderström

© Tord-Rikard Söderström

Emporia is first and foremost an urban planning project in which offices, housing, and retail come together in a mixed-use development along Boulevarden and Stationsgatan in Hyllie, on the south side of Malmö. The main idea of our winning competition entry was to hide inward-looking retail behind a wreath of residential and commercial buildings. The whole shopping complex would thereby eventually become integrated into the fabric of the city.

© Tord-Rikard Söderström

It is a huge development, of which only the corner building with the Amber Entrance has yet been completed. This entrance will be the only part of the Emporia shopping center that remains visible when the development is completely built out. The idea of lining the streets with mixed-use buildings demanded a strong form that could attract visitors from Station Square to come in and shop. A sequence of vaults from a previous competition proposal, along with a memory from the Pantheon, reemerged in a bronze-ochre tone. Double-bent glass encloses the diagonal slit that cuts through the building. Here the weather of the Öresund Strait, its fast-moving clouds chasing glimpses of sun, becomes present and tangible.

© Tord-Rikard Söderström

The diagonal entrance from Hyllie Station Square leads deep into the block. Inside, retail is organized around a three-story figure eight. Shops are grouped together around boldly colored atriums, each with a different theme. On the north side of the complex, a ramp leads into a rainbow-colored parking garage (for 2500 cars) with direct access to the figure eight. To the east is a surface parking lot (for 500) right outside the supermarket.

© Tord-Rikard Söderström

The rooftop park is designed as a bit of cultivated nature. Its vegetation (sedum, prairie grass, and trees) and its sun-facing, wind-sheltered patios are accessible from both inside and outside the building. The hills that provide protection from the wind are actually hiding mechanical rooms. In the future the roof will be developed with outdoor dining and a spa facility—like amusement parks, shopping centers need to offer new attractions at regular intervals.

© Tord-Rikard Söderström

Emporia can expand upward and to the west, but not in any of the other directions. The freestanding residential buildings facing Boulevarden have yet to be built, as do those that will stand atop the podium along Stationsgatan on the south side.

© Tord-Rikard Söderström

Emporia’s interior challenges established shopping center conventions. Its bold colors and bent sightlines break with the norm, as do the project’s size and ambition—which have made it possible to do custom designs for everything from ceilings, floors, and storefronts to signage, ropes of hanging plants, furniture, and cast glass door handles.

© Tord-Rikard Söderström

Our motto has been “no intermediate scale”—because that is the realm of the products on display. Large-scale patterns and intricate details characterize the interior. The terrazzo floor is typical of this approach, with its oversized triangular joint pattern, its gradual shift from white to graphite in seven steps, and its flashing inclusions of colored mirror glass. The design has been wrought with extraordinary attention to detail, down to the leather-wrapped handrails and the color of the stitching on the built-in seating.

© Tord-Rikard Söderström

Emporia also includes a quantity of art seldom seen in a commercial environment. A lighting installation (ninety-nine bollards) by Petteri Nisunen and Tommi Grönlund lifts the Amber Entrance, bronze sculptures by Joep van Lieshout and a glass art piece (4 x 81 m) by Silja Rantanen adorn the Sea Entrance, and a line painting on film at an extremely outsized format (20 x 114 m) by Per Mårtensson clads the façade of the parking garage. On the interior is a series of photos by Signe Maria Andersen.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Emporia / Wingårdhs" 13 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=386107>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    This can be a real magnet for reatail customers…..
    Please keep us updated !
    We want to know if this is a success.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Don’t like the logo, don’t like the name, not my thing but I must say, I like it! these guys obviously know what they’re doing.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Part futuristic part realistic and part economic for the Swedish game of thrones…I mean game of retail and developments. Kudos to the Wingardh architects. The big chunk at the center is so appealing to the senses.

  4. Thumb up Thumb down 0

    quite an interesting concept.. would like to know on it completion..

    Impressive and suave Architecture..

  5. Thumb up Thumb down +2

    It is definitely not the best Swedish architecture, But it truelly is beautiful. speaking of my own experience about this , I have to say the interior design is rather confusing and there spaces with assigned functionality which are basically dead spaces( kinekt rooms and wifi room and etc). interactive tables are freakishly unusable.

    the facade is dangerous in winter time. It is a biggest mistake not considering the climate of sweden. when it is winter there are signe there advising people not to walk from the middle toward entrance but to approach it from the edge.

    • Thumb up Thumb down -1

      So the building not the shiny gold it looks on fotos !
      But then the Swedish winter must be short like in Italy ?

Share your thoughts