Ginko Eco-Neighbourhood Housing / Nicolas Laisné + Christophe Rousselle

  • 07 Jun 2013
  • Housing Selected Works
© Philippe Ruault

Architects: Nicolas Laisné, Christophe Rousselle
Location: Garonne River, Bordeaux,
Architects: Nicolas Laisné &
Area: 8,206 sqm
Year: 2012
Photographs: Philippe Ruault

Landscape Architect: Signes Ouest
Contractor: Bouygues Immobilier
Carcass: SNEGSO
Structural Engineering: BETRI
Thermal Performances: IGA

© Philippe Ruault

The Ginko eco-neighbourhood is located in northern Bordeaux, on the left bank of the Garonne River. Architects Nicolas Laisné and Christophe Rousselle have been commissioned to develop the Saint-Exupéry lot. The project includes the construction of four apartment buildings and seven single-family homes.

© Philippe Ruault

Three of the apartment buildings are situated along the cours de Quebec and the tram line. Their ground floors are connected, creating a continuous presence along the road. The buildings feature a wide variety of panelling, spread across the first floor terraces and the other levels.

© Philippe Ruault

The single-family homes are located on the west side of the lot, along the greenway. They hide an above-ground parking structure. The fourth apartment building, which faces avenue Reinson, echoes the materials and façades used for the single-family homes. At the heart of the Saint-Exupéry lot lies an in-ground garden, which opens onto public areas.

© Philippe Ruault

The façades of the apartment buildings are angled in order to offer optimal lake views from the living rooms. A smaller-scale version of the same system is used on the façades of the single-family homes which face the garden terraces so residents can enjoy both the greenway and the garden in the centre of the lot.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ginko Eco-Neighbourhood Housing / Nicolas Laisné + Christophe Rousselle" 07 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=382722>

2 comments

Share your thoughts