ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

ASU Health Services Building / Lake|Flato Architects

  • 01:00 - 3 June, 2013
ASU Health Services Building / Lake|Flato Architects
ASU Health Services Building / Lake|Flato Architects, © Bill Timmerman
© Bill Timmerman

© Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman © Bill Timmerman +17

  • General Contractor

    Okland Construction
  • Civil

    Evans, Kuhn & Associates
  • Structural

    Caruso Turley Scott
  • More SpecsLess Specs
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

From the architect. ASU’s Health Services Building sought to clearly define a healthful, non-clinical, welcoming identity. The project included the partial demolition of existing facilities, the renovation of the original facility and the construction of a new wing that transformed the identity of the facility.

Axonometrics
Axonometrics

Diagram 1 Floor Plan Diagram 3 Elevations +17

Along with creating an efficient and welcoming interior, the building now engages ASU’s historic Palm Walk, the campus’ primary pedestrian spine. Integrated into a smaller-scale wing that steps out towards the Palm Walk, the new front door welcomes patients through a landscaped courtyard and shady porches. The remainder of the addition matches the scale of the original facility while incorporating a similar material palette that creates a unified facility and a clearly defined landscaped edge.

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

Working off the existing lobby, the interior public circulation is located on the east side paralleling the Palm Walk. A series of two-story bays punctuate the linear public circulation providing intimate and private waiting areas for patients. These lower scaled bays frame a series of private landscaped courts that serve as exterior waiting areas, allowing well patients to be segregated from sick patients while engaging with the outdoor spaces.

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman

While the glazed bays face due east, the glazing is primarily oriented south providing self-shading by adjacent bays’ broad overhangs. The intimate scale, natural materials, abundant natural daylighting, and strong link between the interiors and the landscaped courts contribute to a healthful and welcoming facility that engages the historic campus fabric.

© Bill Timmerman
© Bill Timmerman
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "ASU Health Services Building / Lake|Flato Architects" 03 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/380345/asu-health-service-lake-flato-architects/>