CASA REX / FGMF Arquitetos

© Rafaela Netto

Architects: FGMF Arquitetos
Location: São Paulo, SP,
Architects In Charge: Fernando Forte, Lourenço Gimenes, Rodrigo Marcondes Ferraz
Project Area: 603 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Rafaela Netto

Coordinators: Ana Paula Barbosa, Marilia Caetano, Sonia Gouveia
Collaborating Architects: Bruno Araujo, Bruno Milan, Marina Almeida
Interns: Claudia Bicudo, Felipe Bueno, Gabriel Mota, Gabriela Eberhardt, , Mirella Fochi, Rafaela Arantes, Rodrigo de Moura, Talita Silva

When Casa REX, an important Brazilian design office, came to us looking for a reform of its new seat, the initial goal was to create a new identity for the physical space of the office, which didn’t exist before because of its rapid expansion.

© Rafaela Netto

A former residence in Pacaembu, built in the 1940’s, was chosen. The property had had several reforms poorly made through the decades that hid almost entirely the building’s original architecture.

© Rafaela Netto

Since the beginning, the clients’ program was divided in three parts: the meeting area, where there would be the reception and a place exhibiting the office’s projects. The studio’s area, completely separated of the first one, where everybody would work together in an open space. And, finally, the external front area, with restricted and controlled access.

© Rafaela Netto

Having issues such as the limited budget in mind, we decided to use some unusual resources while designing the building: a lot of demolition and the usage of some infrastructure pieces.

© Rafaela Netto

In the façade we piled stone gabions, a material used as an earth retaining on the roads and the like; together with the REX team we made a specific pagination where we used red sandstone and big gray gravel to form a visually remarkable façade. One of these modules was suppressed and we put a plate with negative cuttings indicating the office.

© Rafaela Netto

In the reception and meeting area, we made an extensive demolition: we created a two-story high ceiling, destroyed the floor and removed every plaster of the original walls, in a form of “architectural archaeology”. Inside this space with a demolished aspect, we created a pure, clean, white path leading the visitor to the two meeting rooms – entirely white blocks inside those ruins. The rest of the space was filled with the same gravel of the façade, and it is in that “inter-space” that the exhibition of the office’s projects will be mounted, almost as a gallery amidst the building’s ruins.

© Rafaela Netto

As for the studio’s area, it was designed as a two-story high ceiling – which was built – occupying a little more than a half of the entire space, and a section of normal ceiling, original from the construction, where the upstairs acts as a large room for the company’s president. In the two-story high ceiling, a “cloud” of luminaires helps lightening the place, in addition to delimiting spaces. On the two-story high ceiling back wall, behind which we found the bathrooms, the financial area and the models area, we made a 70-m2 bookcase with piled pre-shaped concrete pieces that are normally used for channeling streams, consigning the façade. Into this big bookcase, we have incorporated some wooden flights of stairs, in addition to the modules themselves, in order to reach the footbridge connecting the director’s office to the rest of the agency.

Ground Floor Plan
Second Floor Plan

Using heavy building materials in an innovative way as well as demolishing tiles and slabs creates a unique space, very different from the existing offices. It is almost as a mix of a gallery and a corporative space, something different for an unusual company.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "CASA REX / FGMF Arquitetos" 29 May 2013. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=378491>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    wonderful design! it would be so happy if can work in the studio like that!

Share your thoughts